Duruşmaya tüm kuvvetlerden ve tüm rütbe gruplarından emekli Ordu Yardımlaşma Kurumunun (OYAK) üyesi askeri personel katılım sağlarken duruşma neticesinde davanın devam ettirilmesi yönünde karar çıktı.

Emekli OYAK üyeleri, düşük verilen 2022 yılı nema oranı konusunda hukuk mücadelesine devam ediyor. Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (OYAD) Başkanı Ömer Öztürk, yapılan duruşmada haklı davalarının devam ettiğini açıkladı. Avukat, nema oranı konusundaki mücadeleyi sürdüreceklerini belirtirken emekli üyeler ise birlikte mücadele kararlılıklarını vurguladı.

Altındağ Belediyesi’nden Üniversite Adaylarına Tercih Desteği Altındağ Belediyesi’nden Üniversite Adaylarına Tercih Desteği

“Bu Mücadeleyi Şahlandıracağız”

OYAD Genel Başkanı Öztürk, duruşma sonrası şu açıklamalarda bulundu: “Değerli OYAK üyeleri, bugün OYAK 90.1 nemasının düşük verildiği ile ilgili olarak açmış olduğumuz davanın ilk duruşması yapıldı. Bu duruşma neticesinde haklı davamızın devam ettirilmesi yönünde karar çıktı. Haklı davamızı devam ettireceğiz. Her ne yapılması gerekiyorsa sizlerin de beraberliği ile bu mücadeleyi şahlandıracağız. Gelişmeleri sizinle paylaşacağız. Bu konuda sözü avukatımıza bırakıyorum. Kendisi sizi gerekli süreç hakkında bilgilendirecek. Katılan bütün üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum.”

Avukat Oğulcan Pektaş ise nema oranı konusundaki mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek “Değerli üyeler, bugünkü duruşmamızda davanın idari mahkemede görüşülmeye devam etmesine karar verildi. İlgili nema oranı 92.1 hesaplanarak üyelerin haklı yararına olarak davamıza devam ediyoruz. Dava sürecinde aynı zamanda duruşma aşamasında OYAK avukatlarının ilgili nema oranında üyelerin neredeyse yüzde 90’ının ilgili nema oranından memnun olduğunu açıklamaları bizleri üzmüş ve yaralamıştır. O esnada orada bulunan izleyiciler, avukatların ilgili beyanlarına tepkide bulunmuştur. Tabii ki bu oran bizim için yeterli değildir. Bu oranın hesaplanmasında herhangi bir usulsüzlük olup olmadığının tespit edilmesini sağlayarak haklı davamıza devam etmekteyiz” diye konuştu.

OYAK’taki mevcut sorunların çözüm noktasında kurularak sorunların giderilmesi ve denetlenmesinin uygulanabilmesi amacıyla oluşturulan OYAK, 470 bin üyeden oluşuyor.

Başkan Öztürk, “Silahlı kuvvetlere giren subay, astsubay, uzman çavuş, sivil memur gibi her personel yakın üyelerdir.  İlk göreve başladıkları andan itibaren maaşlarının yüzde 10’unu kesintili ve zorunlu olarak oraya bırakırlar. Her rütbeden insanın OYAK’ta payı, parası ve birikimi vardır” dedi.

Açıklanan Nema Oranı, Üyeleri Tatmin Etmedi

Öztürk, “OYAK’ın 24 ülkede 6 tanesi borsaya açık olmak üzere 140 adet iştirak ve işletme şirketi bulunuyor. Bunlar her yıl yaptıkları yatırımlar ve elde ettikleri kâr oranına göre bilançoda açıklanan dağıtımı, esas kaynak miktarını, nema oranını üyeleri ile paylaşmaktadır. Nema oranı her yıl değişiklik gösterebiliyor. Örneğin yapılan faaliyet çalışmaları içerisinde kârlılık oranlarına bakılarak bir yıl düşük ya da bir yıl yüksek olma durumu olabiliyor. Bu kâr payı, 2011 yılında günümüze kadar baktığımızda enflasyon çarpı 2.36 oranında bir pay verirken 2022 yılında verilen nema oranı rekor oran olarak adlandırıldı. Fakat maalesef biz dernek olarak görmüyoruz. Bu oran 2.36 ortalaması olan bir nema oranı, bu yıl 1.4’e düştü. 1.4’e düşen nema oranı nasıl oluyor da rekor oluyor? Biz bu konuda bir yanlışlık olduğunu düşünüyor ve alın teri olan üyelerin alması gereken paraların eksik verildiğini düşünerek hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu duruma ilişkin her türlü çalışmalarımız devam ediyor ve devam edecektir” diye kaydetti.

“Dernek Olarak Bunu Kabul Etmiyoruz”

Öztürk, “Enflasyonun üzerinde bir nema verdiklerini söylüyorlar ama devletin yeniden değerleme oranının yüzde 122.93 olduğu bir ülkede OYAK’ın açıkladığı kâr oranları dağıtımı, esas kaynakları miktarlarının bir önceki yıla göre iki-üç katı artmasına rağmen bize verilen nema oranının 1.4'te kalması ve 90.1 gibi bir oranda açıklanması gerçekten düşük kalmıştır ve biz bunu dernek olarak kabul etmiyoruz. Üyelerimizin vicdanlarında da bu kabul olmamıştır. Biz dernek olarak konuyla ilişkili itirazlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Çünkü biz haklı olduğumuza inanıyoruz. Ortada bir yanlışlık varsa düzeltilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“Hak Ettiğimiz Değeri Göremiyoruz”

2021 yılında kurulan ve bütün üyelerin de temsil edildiği Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin yalnızca statüye bağlı bir dernek olmadığını belirten Öztürk, Türkiye’de Silahlı Kuvvetler bünyesinde çalışmış ve emekli olmuş insanları toplayan tek dernek olduklarını ifade ederek emekli ya da gazi olan askeri personellerin çalışırken veya sonrasında yeteri kadar değer görmediklerini aktardı. Öztürk, “Biz 92 bin OYAK EMS üyesi olarak OYAK varlıklarının yüzde 42’sine sahip ve daimi üye olmamıza rağmen OYAK’ın hiçbir kurulunda temsil edilmiyoruz, OYAK’ta yapılan hiçbir konuda bilgi sahibi değiliz. ‘Biz OYAD olarak ne yapmak istiyoruz, neden varız’ diye sorulduğunda, kendi alın terimizle kurduğumuz OYAK’ın varlıklarına sahip çıkmak istiyoruz. Alın terimize kurulan kuruluşumuzu korumak ve bu irademizi herkese göstermek istiyoruz. Bu doğrultuda da kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyor ve medyanın bu husustaki önemini biliyoruz” dedi.

Muhabir: Sibel Bay