Küresel piyasalarda, ABD ile başlıca ticaret ortakları arasındaki gerilimin geçici olarak azalması ve geleceğe dair umutların yeşermesi, yatırımcıların risk alma iştahını artırırken, gözler bugün yayımlanacak olan Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarına çevrildi.

ABD’nin dış ticarette izlediği korumacı politikalar, küresel ekonomiyi etkileyebilecek belirsizlikleri beraberinde getiriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın ani ve öngörülemeyen açıklamaları ise piyasalardaki kırılganlığı artırıyor. Trump’ın, hafta sonunda Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile gerçekleştirdiği temasların ardından AB’ye yönelik gümrük vergilerini ertelemesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Ancak ilerleyen günlerde tansiyonun yeniden yükselebileceğine dair endişeler, bu iyimser havanın kalıcılığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Trump, Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda Avrupa Birliği’yle hızlıca yeni toplantı tarihlerinin belirlendiğini duyurdu. Aynı mesajda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e seslenen Trump, “Eğer ben olmasaydım, Rusya çoktan büyük felaketler yaşamış olacaktı. Ateşle oynuyor” ifadelerini kullandı.

Fed Cephesinden Enflasyon Uyarısı

Trump’ın özellikle Çin’e odaklanan ticaret hamlelerinin, küresel büyüme üzerindeki olası baskısı ve fiyat istikrarı konusunda yarattığı tehditler dikkat çekmeye devam ediyor. Fed’in bu ortamda nasıl bir politika izleyeceği merak edilirken, yetkililer enflasyon hedeflerine bağlılık mesajları veriyor.

New York Fed Başkanı John Williams, “Enflasyon hedeflerinden uzaklaşma başladığında, merkez bankaları güçlü adımlar atmalıdır” diyerek, fiyat artışlarının kalıcı hale gelmemesi gerektiğini vurguladı. Ancak Williams, kalıcılık ihtimaline karşı da uyarıda bulundu.

Analistler, mevcut ekonomik ortamın başta Fed olmak üzere birçok merkez bankasının manevra alanını daralttığını belirtiyor. Bugün açıklanacak olan FOMC’nin 6-7 Mayıs toplantısına ilişkin tutanaklar bu nedenle merakla bekleniyor. Öte yandan, perşembe günü açıklanacak büyüme rakamları ve cuma günü yayımlanacak kişisel tüketim verileri de piyasalarda yön belirleyici olabilir.

ABD’de dün açıklanan verilere göre dayanıklı mal siparişleri nisanda aylık bazda yüzde 6,3 düşerken, S&P CoreLogic Case-Shiller konut fiyat endeksi ise martta yıllık yüzde 3,4’lük artış kaydetti. Bu da fiyat artışlarının hız keserek sürdüğünü gösteriyor. Tüketici güven endeksi ise mayısta 12,3 puan yükselişle 98’e çıkarak beklentileri aştı.

Öte yandan, Trump’ın sahibi olduğu Trump Media and Technology Group’un Bitcoin yatırımı amacıyla 2,5 milyar dolarlık bir kaynak oluşturacağını açıklaması, şirketin hisselerinde yüzde 10’un üzerinde değer kaybına yol açtı.

ABD Vadeli Endeksleri Güne Durgun Başladı

Tahvil piyasalarında dün alış yönlü işlemler ağırlık kazanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,45’e geriledi. Sabah saatlerinde bu oran yüzde 4,47 seviyesinde işlem görüyor. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,2’lik artışla 3.307 dolara yükseldi.

Dolar endeksi yeni güne yüzde 0,3 artışla 99,8 seviyesinden başlarken, Brent tipi ham petrolün varili, 31 Mayıs’ta yapılacak OPEC+ toplantısı öncesinde yüzde 0,1 yükselerek 63,8 dolar seviyesinde işlem görüyor.

New York Borsası’nda dün S&P 500 yüzde 2,05, Nasdaq yüzde 2,47 ve Dow Jones yüzde 1,78 oranında yükselirken, ABD vadeli endeksleri bugüne negatif başladı.

Avrupa Piyasaları AB-ABD Görüşmeleriyle Desteklendi

Avrupa borsaları Fransa hariç yükselişle günü tamamlarken, AB ile ABD arasındaki planlanan ticaret görüşmelerine dair beklentiler kıta genelinde iyimserlik yarattı. Ayrıca, AB Komisyonu tarafından açıklanan Avrupa Güvenlik Eylem Planı (SAFE), savunma sanayisine yapılacak yatırımlarda üye ülkelerin ortak tedarik yoluyla destekleneceğini ortaya koydu.

Plan kapsamında, ülkelerin destekten yararlanabilmesi için en az iki ülkeyi kapsayan ortak satın alım yapmaları gerekecek. Avrupa Merkez Bankası’nın hazirandaki faiz kararı da piyasaların radarında yer alıyor. Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, “Haziranda faiz indirimi olup olmayacağını söylemek için henüz erken. Belirsizlikler yüksek” diyerek dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

AB Komisyonu Üyesi Maros Sefcovic, ABD ile ilaç, yarı iletken, çelik ve alüminyum gibi sektörlerde yürütülecek görüşmelere liderlik edeceğini duyurdu.

Dün Almanya DAX 40 yüzde 0,83, İtalya FTSE MIB 30 yüzde 0,34, İngiltere FTSE 100 yüzde 0,69 yükseldi. Fransa CAC 40 ise yatay seyretti. Avrupa vadeli endeksleri yeni güne karışık başladı.

Asya’da Görünüm Pozitif

Asya’da ise gözler ABD ile Japonya arasında bu hafta yapılması planlanan ticaret görüşmelerine çevrildi. Japonya’nın baş tarife görüşmecisi Ryosei Akazawa’nın 30 Mayıs’ta ABD’yi ziyaret edeceği bildirildi.

Öte yandan Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, “Uzun vadeli tahvil faizlerinde yaşanabilecek büyük oynamalar, daha kısa vadeli faizleri de etkileyebilir” diyerek piyasaları uyardı.

Enerji İthalatına Ödenen Tutar Nisanda Düştü Enerji İthalatına Ödenen Tutar Nisanda Düştü

Borsa kapanışlarına yaklaşılırken Japonya Nikkei 225 yüzde 0,2, Güney Kore Kospi yüzde 1,3 ve Çin Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,5 geriledi.

BIST 100’de Satış Baskısı Hakim

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da satış ağırlıklı bir gün yaşandı. BIST 100 endeksi, yüzde 1,41 değer kaybıyla 9.213,58 puandan kapanış yaptı. VİOP’ta BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, akşam seansında yüzde 0,1 düşüşle 10.462 puandan işlem gördü.

Dolar/TL kuru dün yatay bir seyirle 39,0700 seviyesinden kapanırken, bugün sabah saatlerinde 39,0730 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde ekonomik güven endeksinin, yurt dışında ise Almanya işsizlik verileri ile FOMC tutanaklarının takip edileceğini belirtti. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.100 destek, 9.300 ve 9.400 ise direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.

Kaynak: AA