ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) 400 farklı rujda kurşun seviyelerini inceleyen çalışması, bu endişeleri daha da artırdı. Peki, rujdaki kurşun gerçekten kansere neden olur mu?

Kurşun ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Kurşun, doğada bulunan ve birçok endüstriyel üründe kullanılan bir metaldir. FDA, test ettiği rujlardaki kurşun seviyelerinin sağlık riskine yol açacak kadar yüksek olmadığını belirtmektedir. FDA'nın yaptığı araştırmalarda, rujlardaki ortalama kurşun konsantrasyonu milyonda 1,11 parça (ppm) olarak bulunmuştur. Bu konsantrasyonlar 0,026 ppm ila 7,19 ppm arasında değişmektedir. Kozmetiklerde kurşun seviyeleri için FDA'nın tavsiye ettiği eşik değeri 20 ppm'dir.

Rujdaki Kurşun Kansere Neden Olur Mu Görsel 2

Eleştiriler ve Alternatif Görüşler

Bağımsız araştırmacılar, kurşuna maruz kalmanın düşüklerden nöbetlere kadar çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğini öne sürmektedir. Hatta rujdaki kurşun ve diğer ağır metallerin kansere neden olabileceği bile iddia edilmektedir. Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri gibi ABD devlet kurumlarının oluşturduğu Ulusal Toksikoloji Programı, kurşunu şüpheli bir insan kanserojeni olarak sınıflandırmaktadır.

Eleştirmenler, FDA'nın testlerinin yalnızca ruj pigmentindeki kurşun miktarına odaklandığını, bir ruj tüpündeki toplam kurşun miktarını göz ardı ettiğini belirtmektedir. Ayrıca, bu testlerin sonuçları hakkında bağımsız denetim eksikliği olduğu iddia edilmektedir.

Peştemal Nedir ve Ne İşe Yarar? Peştemal Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kurşun ve İnsan Vücuduna Etkileri

Kurşun, cilt bariyerini kolayca geçememekte ve yetişkinler kurşun emilimine çocuklara göre daha az yatkındır. Çocukların vücutları temas ettikleri kurşunun yüzde 50'sine kadarını emerken, yetişkinler yaklaşık yüzde 8'ine kadarını emer. Bu nedenle, ruj kullanan yetişkinlerin çoğu, uzun vadeli hasara yol açacak kadar kurşunu yutmaz. Yine de endişelenenler, pigmentlerinde en düşük kurşun seviyesine sahip olan rujları tercih edebilirler.

Muhabir: Sibel Bay