Tegas Metal’in sahibi Ahmet Murat gazetemize yaptığı açıklamalarda Tegas Metal'in ihracatının %50'nin altında olduğunu ancak Avrupa'nın artık uzak coğrafyalardaki tedarikçilerle çalışmayı bırakacağını söyledi. Yıllardır yurt dışına kaliteli ürünler gönderen Tegas Metal'in kurucusu Ahmet Murat, artık yakın coğrafyadan tedarik etme furyasının başladığını ifade ederek, bunun uzak coğrafyadaki kaliteli üreticilerin yurt dışında fabrika açması anlamına geldiğini vurguladı.

TÜRK ÜRETİCİLERE AVRUPA YOLU GÖRÜNDÜ!

Ahmet Murat, Covid sonrası uluslararası ticaretle alakalı gelişmelerde bunun ayak izlerini gördüğümüzü belirterek; “Çin'den tedarik sorunu yaşayan firmaların çoğu yakın coğrafyalara yöneldi. Devamında kendi ülkelerinden alacaklar" dedi. Amerika'nın bu anlamda uyguladığı stratejilere değinen Ahmet Murat, dışarıda bir tedarikçisi varsa onu kendi ülkesinde üretmesi için davet ettiğinin altını çizdi. Türkiye'nin özellikle Avrupada'ki plastik, tekstil, metal gibi sektörlerde ana üreticilerin yan sanayiisi olarak çalıştığını ancak bu rüzgarı doğru kullanan şirketlerin yan sanayicilikten ve tedarikçi olmaktan kurtaracağını söyleyerek; "artık kendi ürününü üretmeye, kendi ARGE’ni yapmaya, kendi pazarını oluşturmaya, üzerine kendi markanı basabildiğin bir ürünü ortaya çıkarmaya doğru geçebilirsin” ifadelerini kullandı.

Avrupa standartlarında bir üretim için dijitalleşmenin önemine de vurgu yapan Tegas Metal'in sahibi Ahmet Murat; “Bu hususun bir çalışana bakan yüzü iki üretime bakan yüzü mevcut. Çalışana bakan yüzü zamandan ve mekandan bağımsız çalışma olanakları sunmamızdır. Bunu sağladık, şu anda bulunduğumuz altyapı ile bütün verilerimiz bulut üzerinde ve o verilerimize dünyanın her yerinden ulaşabilir durumdayız. Herhangi bir çalışanımız bugün Amerika'ya bile gitse sanki burada ofisinde çalışıyormuş gibi planlamasını yapabilir, tasarımını yapabilir, yükleyebilir,diğer birimlerle paylaşabilir" şeklinde konuştu.

ENDÜSTRİ 4.0'A UYGUN ÜRETİM NASIL YAPILIR?

Üretime bakan tarafta da otomasyonun artmasının önemli olduğuna dikkatleri çeken Murat; "Endüstri 4.0'ın temeli otomasyon ya da birbirleriyle haberleşen makinelerdir. Ancak üretimin ya da ürünlerin buna uygun olması önemlidir" dedi.

Bakan Yerlikaya, Ulus’ta Ankaralıların Taleplerini Dinledi Bakan Yerlikaya, Ulus’ta Ankaralıların Taleplerini Dinledi

Tamamen insansızlaşmanın mümkün olmadığını söyleyen Murat, her sektör için farklı formüller üretilebileceğine vurgu yaparak; "Almanya'da Mercedes'in fabrikasını gezme fırsatım oldu. Mercedes'in özellikle metal birleştirme aşamalarını yapan bölümünde sadece kontrol için 2-3 tane mühendis vardı. Fabrika tümüyle karanlık çalışıyordu. Ancak aynı fabrikanın iç montaj alanına geçtiğimiz zaman sadece ağır parçaları kaldırmak için kullanılan bazı aparatlar vardı. Tüm montajı insan yapıyordu. Yani diğer tarafta gördüğünüz robot yoğunluğu insan azlığı öbür tarafta insan yoğunluğu mekanik azlığı..." cümlelerini kullandı.

Muhabir: Arda Kemal Atay