Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, petrol ve doğal gaz üretiminde yeni bir sayfa açıldığını duyurdu. Diyarbakır’daki dört sahada ABD ile ortaklık kurularak, kayaların içine sıkışmış rezervlerin yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle çıkarılması planlanıyor.
Bayraktar, bu yöntemin ABD’yi enerji devi haline getirdiğini belirterek, "Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak" dedi. Gabar, Sakarya ve Somali konularına da açıklık getirdi.
Hedef Ankonvansiyonel Üretimle Sıçrama
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji vizyonuna dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Diyarbakır’da dört sahada ortaklık kurulduğunu belirten Bayraktar, petrol ve doğalgaz üretiminde ABD’nin öncülük ettiği 'ankonvansiyonel' yani geleneksel olmayan yöntemlere geçileceğini duyurdu.
Yatay Sondaj ve Çatlatma Yöntemi
Bayraktar, kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle çıkarılacağını belirterek, "Hedef, bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirebilmek. Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak" dedi.
‘Somali’de Keşif’ İddialarına Yanıt
Oruç Reis gemisinin Somali’de petrol bulduğuna dair iddialara ilişkin konuşan Bayraktar, "Sismik çalışmalar netice vermemişken, sondaj neticesini almamışken, 'Somali'de bir şey bulduk' diye bir açıklama yapmamız söz konusu olamaz. Zaten böyle bir açıklama yapmadık. Biz sismik çalışmayı yapmadan, sondajı görmeden bir netice açıklamıyoruz" dedi. Türkiye’nin Somali ile ilişkilerinin insani temelli olduğunu da vurguladı.
Üretim Artışı Sürüyor
Gabar’da üretim 81 bin varile ulaşırken, 14 yeni bölge tespiti yapıldı. Bayraktar, 19 Mayıs’ta milletvekillerini sahaya davet etti. Sakarya Gaz Sahası’nda ise günlük 9,5 milyon metreküp üretimle ilk faz tamamlandı. Hedef 2026’da 20 milyon metreküpe ulaşmak.
Yeni Enerji Koridorları Yolda
Bayraktar, Kilis üzerinden Suriye’ye doğal gaz verileceğini, Irak-Türkiye boru hattının ise üretici şirketlerle Bağdat arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle beklemede olduğunu söyledi. Kalkınma Yolu’nun gelecekte enerji yolu haline gelebileceğine dikkat çekti.