Dyson, 2022-2023 yılları arasında gerçekleştirdiği Küresel Hava Kalitesi Bağlantılı Veri projesinin sonuçlarını paylaştı. Proje, 2.5 milyondan fazla Dyson hava temizleyicisi tarafından toplanan iç mekân hava kalitesi verilerini analiz ederek kirliliği detaylı bir şekilde inceledi. Türkiye genelinde iç mekân hava kirliliği, dış mekândan daha düşük olsa da İstanbul'da iç mekân hava kalitesi dış mekândan daha kötü. Türkiye, Avrupa'nın en kirli hava ülkelerinden biri olarak belirlendi.

Araştırma, PM2.5 ve Uçucu Organik Bileşikler (VOC'ler) üzerinde yoğunlaşarak, bu kirleticilerin kaynaklarını ve etkilerini açıkladı. PM2.5 partiküllerinin özellikle kış aylarında yüksek olduğu tespit edildi, özellikle İstanbul'da şubat ayında DSÖ kılavuzlarının üzerinde seviyeler görüldü. Türkiye, yıllık PM2.5 seviyelerinde dünya genelinde üst sıralarda yer aldı.

Türkiye VOC Değerlerinde İkinci

VOC'ler açısından, Avusturya'nın listenin başında olduğu ve Türkiye'nin en yüksek VOC değerlerine sahip ülkelerden biri olduğu belirlendi. Ayrıca, iç mekânlarda akşam ve gece saatlerinde PM2.5 seviyelerinin daha yüksek olduğu, evde daha uzun süre geçirilen bu saatlerde maruziyetin artabileceği vurgulandı.

Hava temizleyicilerin genellikle manuel modda kullanıldığı, otomatik modun düşük oranda tercih edildiği tespit edildi. Dyson yetkilileri, elde edilen verilerin hava temizleyici teknolojisinin geliştirilmesine yönelik fırsatlar sunduğunu ifade ettiler.

Tunceli'de Yaralı Kuş İçin Yola Fırlayan İşçiye Kamyon Çarptı Tunceli'de Yaralı Kuş İçin Yola Fırlayan İşçiye Kamyon Çarptı

Kaynak: DHA