Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, pamuk hasadı için geldiği Diyarbakır’da, çiftçilerin iç pamuk fiyatlarından son üç yıldır umduklarını bulamadığını vurguladı. Bayraktar, bu yıl beklenen fiyatlar alınamazsa, pamuk üretiminde azalma olacağı uyarısında bulundu.

Bayraktar, Sur ilçesine bağlı Kozan Mahallesi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, “Sadece yurt dışından gelen göçmenlerle Türk tarımının sürdürülebilirliği sağlanamaz. Emin çiftçimizi tarlada tutmanın hesaplarını iyi yapmalıyız. Gençlerimizi de tarlada tutmalıyız” dedi.

Tzob Başkanı Bayraktar’dan Çiftçilere Destek Çağrısı! Görsel 1

Bayraktar, pamuk üretiminin Türk tarımının önemli bir bileşeni olduğuna dikkat çekerek, “Türk tekstil ve hazır giyim sanayimizin gelişiminde yerli pamuk üretiminin rolü göz ardı edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Türkiye'de 2023 yılı itibarıyla 22 ilde pamuk üretimi gerçekleştirildiğini belirterek, bu yıl 2,2 milyon ton düzeyinde pamuk üretim tahmininde bulunulduğunu aktardı. Ancak, gümrük birliği nedeniyle pamuk ürününe gümrük vergisi koyamadıklarını ifade eden Bayraktar, dünya pamuk fiyatlarındaki düşüşün iç piyasayı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Merkez Bankası Rezervleri 2,3 Milyar Dolar Düşüş Gösterdi Merkez Bankası Rezervleri 2,3 Milyar Dolar Düşüş Gösterdi

Tzob Başkanı Bayraktar’dan Çiftçilere Destek Çağrısı! Görsel 3

“Pamuk bir sanayi ürünü değildir, tarım ürünüdür. Gümrük Birliği’nin revize edilmesi ve pamuk tarım ürünü olarak değerlendirilmelidir” diyen Bayraktar, çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini ve özellikle genç kadın çiftçilere yönelik pozitif büyüme hedeflediklerini belirtti.

Bayraktar, kadınların sosyal güvenlik primlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması gerektiğine de dikkat çekti.

Kaynak: DHA