ARDA KEMAL ATAY
Serbest Muhasebe Uzmanı Senem Ünal Şanlı, 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeye ilişkin konuştu. Şanlı, bundan böyle kimlik gizlenerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin önüne geçilebileceğini söyledi.
Senem Ünal Şanlı, “Gayrimenkul piyasaları ekonomi açısından öncül piyasalar olma özelliğiyle ekonomik büyümeye, kalkınmaya ve istihdama yaptığı katkılarla ülkedeki en önemli piyasalardan bir tanesidir” diyerek “Sektör, iki yüzden fazla alt dala istihdam sağlamayarak ekonomiye bir anlamda can suyu olmaktadır” ifadelerini kullandı. Şanlı, “Tüm bu unsurların yanı sıra gayrimenkul sektöründe hem istihdam yönüyle hem de kazanç açısından kayıt dışılığının önlenmesi, piyasalarda spekülatif fiyatlandırmanın önüne geçilmesi hedeflenerek taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmeliklerde 31 Ağustos 2023 tarihli resmi gazetede yayınlanan düzenlemelerle değişiklik yapılmış ve iki aylık da geçiş süreci tanımıştı. Bu süreç 1 Kasım 2023 tarihi itibariyle hayata başlamıştı” hatırlatmasında bulundu.
Düzenleme ile sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin önüne geçileceğinden bahseden Şanlı, “Kendi açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi ve kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın ilana konulması yasaklandı. İlan sitelerine yüklenen sorumluluk açısından da verilen ilanların yetki belgeleriyle doğrulamak yaparak taşınmazı ilana koyabilme yükümlülüğüne tabi kılındı.”
Sahte İlanlara Son
Yapılan yeni düzenlemeden bahseden Şanlı, ilan veren kişinin tespitinin nasıl sağlanacağı konusunda da bilgi paylaştı. Şanlı, “İlan veren kişinin tespiti konusunda ise, düzenleme sayesinde E-Devlet'ten kimlik doğrulaması istenecek. Bu düzenlemeyle başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek ve tüzel kişilere, üyelikten veya ilanın yayınlanmasından önce ilana konu ikinci el taşınmazın ilanına yetkili olduğuna dair doğrulama yapma yükümlülüğü getirecek” ifadelerini kullandı.
Yaptırımları Neler Olacak?
Mevzuata uyulmaması takdirde karşılaşılacak yaptırımlardan bahseden Şanlı, şöyle konuştu: “Her bir aykırılık için 10 bin TL'den 100 bin T L'ye kadar idare edilmesi gerekecek. Bu soru, birçok tutarın en büyük sorunu bu tutar için satılan evin değerine göre bir yaptırım tutarı belirlensin diye birtakım eleştirilerde var. Dijital kısımda, E-Devlet üzerinden uygulama yönüne değinecek olursak, yürürlüğe giren bu düzenleme ile konut satışlarında E-Devlet üzerinden sözleşme zorunluluğu getirildi. Tabi bilindiği gibi E-Devlet üzerinden sözleşme yapılabilmesi için satıcının da alıcının da E-Devlet şifresine sahip olması gerekiyor. Sözleşme taraflarca E-Devlet üzerinden imzalandıktan sonra otomatik olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne gönderebiliyor. Gelir İdaresi'nin takibi kısmında Tapu ve İlan Fiyat Farkı takip edilecek, yani bu entegrasyon sayesinde Gelir İdaresi için hazır bir veri havuzu oluşturulmuş olacak. “
Şanlı, “Satıcılar ise kimlik bilgilerinin korunduğundan ve adlarına başka kişilerin ilan giremediğinden emin olabilecekler. Ayrıca, kimlik doğrulaması sayesinde emlak piyasasının daha şeffaf ve denetlenebilir olması sağlanacak. Sahte ilanların ortadan kalkmasıyla piyasanın gerçek durumu daha net görülebilecek. Bu da hem sektörün gelişmesine hem de devletin vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.