Avrupa Birliği Konseyi, Suriye ekonomisini hedef alan ekonomik yaptırımları kaldıran düzenlemeleri kabul etti. Suriye Merkez Bankası, petrol, pamuk ve telekomünikasyon sektöründeki 24 kuruluş yaptırım listesinden çıkarıldı. Ancak Esad rejimiyle bağlantılı kişi ve kuruluşlara uygulanan yaptırımlar 1 Haziran 2026’ya kadar uzatıldı. AB, Suriye’nin ekonomik toparlanmasını desteklemeye devam edeceğini duyurdu.

Yaptırımlarda Önemli Değişiklikler

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımlarda önemli bir adım attı. Konsey, güvenlik gerekçelerine dayanan yaptırımlar dışında kalan tüm ekonomik kısıtlamaların kaldırılmasını içeren yasal düzenlemeleri kabul etti. Bu karar, Suriye ekonomisinin yeniden canlanması için kapıları aralıyor.

Gazze’deki İHH Saldırısı Sonrası Fuat Oktay’dan Çok Sert Mesaj Gazze’deki İHH Saldırısı Sonrası Fuat Oktay’dan Çok Sert Mesaj

24 Kuruluş Çıkarıldı

AB Konseyi açıklamasında, yaptırım listesinden 24 kuruluşun çıkarıldığı belirtildi. Bunlar arasında Suriye Merkez Bankası, petrol üretimi ve arıtma şirketleri, pamuk ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile medya ve televizyon kuruluşları bulunuyor. Bu adım, Suriye’nin ekonomik toparlanmasına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

AB’den Suriye’ye Destek Mesajı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, kararla ilgili olarak, “Bu tarihi dönemde, AB’nin Suriye’nin toparlanmasını ve tüm Suriyelilerin arzularını karşılayacak bir siyasi geçişi desteklemesi için bu karar kesinlikle doğru bir adımdır. AB, son 14 yıldır Suriyelilerin yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Bugün AB, Suriye halkının birleşerek yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye inşa etmesine yardımcı olacak bir ortak olarak taahhüdünü yeniden teyit ediyor” dedi. Kallas, AB’nin 14 yıldır Suriyelilerin yanında olduğunu ve destek vermeye devam edeceğini vurguladı.

Ancak Esad rejimiyle bağlantılı bireyler ve kuruluşlara yönelik yaptırımlar devam edecek. Bu yaptırımların süresi 1 Haziran 2026’ya kadar uzatıldı.

Kaynak: DHA