ABD-Çin ticaret görüşmelerinden çıkan olumlu mesajlar ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle küresel piyasalar haftaya pozitif başladı.
Hafta sonunda İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan ABD-Çin ticaret müzakereleri, küresel ekonomi açısından kritik bir dönemeç olarak öne çıktı. Görüşmelere katılan ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, müzakerelerin verimli ve yapıcı geçtiğini belirtti.
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “ABD, Cenevre’de Çin Ticaret Anlaşmasını Açıkladı” başlığıyla gelişmelere yer verildi. Açıklamaya göre taraflar, ekonomik ve ticari ilişkilerin yeniden yapılandırılması yönünde önemli mesafeler kat etti.
ABD Başkanı Donald Trump da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çin ile görüşmelerde büyük ilerleme kaydedildiğini, Çin'in Amerikan iş dünyasına daha fazla açılmasının her iki taraf için de kazanç olacağını belirtti.
Çin Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ise ABD ile yapılan müzakerelerde tarafların istişare mekanizması kurma konusunda mutabık kaldığını, bu adımın anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözümü için büyük önem taşıdığını ifade etti.
Küresel Piyasalar Olumlu Tepkiler Veriyor
Ticaret görüşmelerinde sağlanan ilerleme piyasalarda pozitif hava estirdi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya yüzde 1’in üzerinde yükselişle başladı. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,40 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi yüzde 0,3 artışla 100,6 seviyesine çıktı.
Altının ons fiyatı yüzde 0,4 düşerek 3.270 dolara gerilerken, Brent petrolün varili yüzde 0,4 artışla 64,1 dolardan işlem görüyor.
Avrupa'da Barış Umutları Ve Büyüme Verileri İzleniyor
Avrupa piyasaları da pozitif seyrini sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile doğrudan görüşmelere 15 Mayıs’ta İstanbul’da başlanmasını önerdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise teklife sıcak baktıklarını ve Türkiye’de buluşmaya hazır olduklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
Analistler, savaşın sona ermesi durumunda enerji fiyatlarında düşüş ve Avrupa ekonomisinde toparlanma yaşanabileceğine dikkat çekti. Bu hafta Euro Bölgesi büyüme ve Almanya enflasyon verileri yatırımcıların odağında yer alıyor.
Asya Borsalarında Yükseliş
Asya piyasalarında da ticaret görüşmeleri ve jeopolitik risklerin azalmasıyla yükseliş gözlendi. Japonya’da cari işlemler fazlası 3,68 trilyon yen, dış ticaret fazlası ise 516,5 milyar yen olarak açıklandı.
Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan kısa süreli gerilim hafta sonu ateşkesle sona ererken, analistler bunun da bölge piyasalarına olumlu yansıdığını belirtti.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,7, Çin’de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 yükseldi.
Yurt İçinde BIST 100 Yükseldi, Gözler Ekonomik Verilere Çevrildi
Cuma günü Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 1,20 artışla 9.390,51 puandan kapattı. VİOP’ta haziran vadeli BIST 30 kontratı akşam seansında yüzde 0,3 yükselerek 10.787 puana ulaştı.
Dolar/TL kuru güne yüzde 0,1 düşüşle 38,7440 seviyesinden başladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık hesaplarından kaynaklanan faiz oranı riskine ilişkin yeni bir düzenleme yayımladı. Buna göre, faiz riski için standart rasyo yüzde 15’i aşamayacak.
Veri Gündemi Yoğun: Gözler Enflasyonda
Bu hafta ABD’de salı günü tüketici enflasyonu, çarşamba günü ise üretici enflasyonu açıklanacak. Fed’in geçen haftaki toplantı metninde, ekonomik belirsizliklerin arttığı ve yüksek enflasyon ile işsizlik risklerinin gündemde olduğu vurgulanmıştı.
Analistler, açıklanacak enflasyon verilerinin ekonomik gidişat konusunda belirleyici olacağını, özellikle otomobil, teknoloji ve elektronik kalemlerinde tarifelerin etkisinin dikkatle izleneceğini belirtti.
Bugünün Öne Çıkan Verileri
10.00 Türkiye, mart ayı perakende satışlar
21.00 ABD, nisan ayı federal bütçe dengesi