ABD’de 20 eyaletin başsavcıları, Başkan Donald Trump yönetiminin göçmen politikaları ve bu politikalara uymayan eyaletlere yönelik fon kesme tehditlerine karşı yargıya başvurdu. Federal mahkemeye açılan iki ayrı dava kapsamında, söz konusu uygulamaların anayasal yetkileri ihlal ettiği savunuluyor.
New York Times’ın aktardığı bilgilere göre; California, Illinois, New Jersey, New York, Oregon, Washington, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nevada, New Mexico, Vermont ve Wisconsin gibi çoğunluğu Demokrat yönetime sahip eyaletler, Trump yönetimini mahkemeye taşıdı.
Davalarda, ulaştırma, acil durum hazırlıkları ve terörle mücadele gibi alanlarda sağlanan milyarlarca dolarlık federal desteklerin kesilmesinin “hukuka aykırı” olduğu belirtilerek, bu uygulama “eyaletlere yönelik siyasi bir baskı aracı” olarak tanımlandı.
Trump'a 'Pazarlık Kozu' İddiası
Rhode Island’daki Federal Bölge Mahkemesi’ne sunulan dilekçelerde, fon tehdidi "bir tür rehin alma planı" olarak değerlendirildi.
Başsavcılar, Trump yönetiminin eyaletleri kendi göçmen politikalarını benimsemeye zorlamak amacıyla kullandığını savunurken, davaların liderliğini üstlenen California Başsavcısı Rob Bonta da Trump'ın hayati öneme sahip fonları bir "pazarlık kozu" gibi kullandığını belirtti.
Davalar, Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), İç Güvenlik Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı gibi kurumlara karşı yöneltilmiş durumda.
Trump Yönetiminin Göçmenlik Uygulamaları
Trump yönetimi, geçen nisanda göçmenlik makamlarıyla tam iş birliği yapmayan eyaletlere mali destek sağlanmayacağını açıklamıştı.
Göçmen politikaları kapsamında Trump, ABD doğumlu göçmen çocuklarına verilen vatandaşlık hakkının yeniden yorumlanacağını savunmuş, “CBP One” uygulamasını iptal etmiş ve Meksika sınırına da 1500 asker göndermişti.