Ankara Kent Konseyi (AKK) Çevre ve İklim Meclisi, kentteki ağaçların durumunun ele alındığı ‘Kapımdaki Doğa: Sokak Ağaçları Çalıştayı’ düzenledi.
Kavaklıderem Derneği ile birlikte düzenlenen çalıştaya; ABB temsilcileri, AKK İklim ve Çevre Meclisi üyeleri, STK ve dernek temsilcileri katılım sağladı.
Kentteki ağaç varlığının yok edilmesine yönelik uygulamaların önüne geçilmesinin hedeflendiği çalıştaya mesaj gönderen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Kapımdaki Doğa: Sokak Ağaçları Çalıştayı’nın, Ankara'mızın yeşil geleceği için verimli, uygulanabilir ve sürdürülebilir sonuçlar ortaya koyacağına inanıyorum. Çıkacak sonuçların, uygulanabilirlik noktasında takipçisi olacağız” dedi.
“Ağaçlara bir Sokak Sakini Gibi Yaklaşılmalı”
Çalıştayın ilk bölümünde konuşan AKK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Özgenel, sokakların sakini olma konusunda insanların sonra geldiğine dikkat çekerek, “Çünkü yapılar ve ağaçlar kalıcıdır, çoğu insandan daha uzun ömürlüdür. İnsanlar yer değiştirir; fakat ağaçlar kalıcıdır. Ancak son zamanlarda ağaçların ve yapıların kalıcılığını yitirdiği örneklerle karşılaşıyoruz. Bu çalıştay da bu olumsuzlukların çeşitliliğini masaya yatıracak. Dolayısıyla ben, sokaklardaki ağaç ve yapılara, bir sokak sakinine yaklaşıldığı gibi yaklaşılmasını istiyorum” değerlendirmesini yaptı.
AKK Çevre ve İklim Meclisi Sözcüsü Ömer Şan da Ankara'da kapıların önündeki ağaçların kesilerek kaybedildiğini belirlediklerini söyleyerek, “Ağaçları sadece yeşillik veya böcek gibi görmemeliyiz. Bu ağaçlar ve yeşil örtüler, ekosistemin bir parçasıdır ve iklim değişikliği ve beraberinde susuzluk gibi büyük sorunlarla mücadele etmemizde en az bir insan varlığı kadar önemliler. Doğa intikam almıyor, görevini yapıyor” ifadelerini kullandı.
Kavaklıderem Derneği Neden Bu Süreci Başlattı?
Kavaklıderem Derneği Yönetim Kurulu üyesi Güliz Delikoç da böyle bir çalıştayı neden düzenledikleri konusunda, “Sokak ağaçlarının kesilerek yok edilmesine dikkat çekmek amacıyla toplandık. Kentimizdeki ağaç katliamına karşı farkındalık yaratmak ve çözüm önerileri üretmek için bu çalıştayı düzenledik” açıklamasını yaptı.
Kavaklıderem Derneği Başkanı Halil Yurtkuran ise “Bizim amacımız, bir denize küçük bir çakıl taşı atmak ve sadece dalgalar yaratmaktı. Önemli olan bir algı yaratmak. Çevremizde herkes, ağaçların kesildiğini ve kötü kullanıldığını görüyor. Biz, Kavaklıdere’de bunu gördüğümüz için bu süreci başlattık” diyerek yaşanılan durumu özetledi.
Çalıştayın Görüş ve Önerileri Kitapta Toplanacak
Çalıştayın ikinci bölümünde ise katılımcılar, oluşturulan çalışma masalarında, sivil toplum kuruluşları ve kurum-kuruluş temsilcileri ile sokak ağaçları konusundaki sorunların tespiti önerileri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Ardından katılımcılar, 6 ayrı masada birer rapor oluşturarak, sunum yaptı.
Çalıştaydaki görüş ve önerilerin değerlendirilerek ön çalışma raporu ve sonuç bildirisi oluşturularak bir kitapçıkta toplanacağı kaydedildi.
Ankara’dan son dakika haberleri için bizi takip edin!