Turizm kenti Antalya'dan her yıl milyonlarca dal çiçeğin, dünya çiçekçiliğin merkezi kabul edilen Hollanda başta olmak üzere 73 ülkeye ihracı gerçekleştiriliyor. Antalya’nın çiçek üretim alanının genişliği, yılın büyük döneminde üretimin yapılabilmesi sebebiyle çiçekçilikte de adından söz ettiriyor.

2023 yılı için 150 milyon dolarlık ihracat hedeflemiş sektör, yıl sonu itibarıyla 650 milyon dal çiçekten 135 milyon dolar gelir sağladı.

En Çok İhraç Edilen Karanfil

Her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok üretilen ve ihraç edilen karanfil türü olarak öne çıktı. Kırmızı karanfilin liste başı olduğu çiçek grubunda gerbera, ruskus, okaliptus ve süs bitkileri de yer aldı. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Harun Yeter, yeni yıla iyi başladıklarını ve ümitli olduklarını belirtti. Yaklaşık 8 yıldır çiçeğin dal fiyatının değişmediğini, 8 sentten alındığını kaydeden Yeter şunları söyledi:

 "2023 yılını 135 milyon dolarlık gelirle kapattık ama 2024'e iyi başladık. Ümitliyiz. 150-160 milyon dolar gelir hedefliyoruz. Dünya genelinde ekonomik krizlerden dolayı ne yazık ki insanlar tasarruf yaparken ilk çiçekten vazgeçti. Dünya genelinde çiçeği israf görüyoruz ne yazık ki."

Yeter, girdi maliyetlerinin oldukça arttığını ve zor durumda olduklarını da belirtti. 2023'te ellerinde kalan ürünleri çöpe atmaktansa değerlendirmeye çalıştıklarını, Yunanistan başta olmak üzere gece hayatının ve eğlence merkezlerinin yoğun olduğu ülkelere yöneldiklerini aktaran Yeter sözlerine şöyle devam etti:

"Raf ömrü azalan, elimizde kalan çiçekleri, goncasını dalından kopararak sadece goncasını ihraç ettik. Daha düşük ücretlerle ihraç ettiğimiz bu ürün eğlence merkezlerinde süsleme için kullanılıyor.

Bakan Yumaklı'dan Çiftçilere 2,2 Milyar Liralık Müjde! Bakan Yumaklı'dan Çiftçilere 2,2 Milyar Liralık Müjde!

"20 milyon dolarlık çiçek ve kapı süsü dediğimiz çelenkten ihraç ettik. İyi başladık. Bu yılın özel günlerinden ümitliyiz. Arazilerimizin boyutu küçüldü. Şu an üretim alanı anlamında durağanız. Arazi kiraları çok yükseldi. Sera kurulum ve yatırım maliyetleri yükseldi. Üreticiler tarımsal kredilere ulaşmakta zorluk çekiyor."

Yeter, uzun vadeli yatırım yapabilecekleri tarım arazilerine sektörün ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA