İkincisi bu yıl 7-9 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan Dalsın Kızlar Projesi’ne pandemi dolayısıyla uzun bir ara verilmişti fakat artık kadınların dalış sporuna ilgisini ve plastik atık sorununa dikkat çekmek için yeniden "kızları" bir araya getiriyor. Gaye Dülger muhabirimize Dalsın Kızlar'ı anlattı.

İlk dalışını aslında yurt dışında yapmak isteyen Gaye Dülger; "Yurt dışında ben gemide çalışıyordum orada da bir oda arkadaşım vardı ne zaman kıyıda dursak dalışa giderdi ben ne yapıyorsun derdim. İşte tüple dalışa gidiyorum dedi. O zaman çok ilgimi çekmişti, dedim ki ya ben de böyle bir şey yapabilir miyim acaba? Ondan sonra Türkiye'ye geldiğimde bir öğreneyim bakayım nasıl yapılıyor dedim. Ondan sonra eğitim aldım derken aslında ben eski profesyonel sporcuyum kayak sporcusuyum, Türkiye şampiyonluğum da var. Öyle olduğu için hani çok hoşuma gitti böyle herkes toplanıyor hep birlikte gidiyor geliyor. Ondan sonra dedim ki ne güzel ya ben bu dalışı ilerletmek istiyorum. Yavaş yavaş ilerleyerek dalış eğitmeni oldum.10 yılın üzerinde eğitmen de dalış profesyoneli yetiştiriyorum aslında. Sonra baktım sektörde hiç kadın yok. Yetişen ufak tefek kadın dalgıçlarımız var ama profesyonel olan daha az. Dalgıç sayımızın %2'si sadece kadınmış o da çok düşük bir sayı. Öyle olunca dedik hadi bakalım bir kolları sıvayalım. Bir deneyelim, 2019'da 1. Dalsın Kızlar’ı yaptık. 40 kadın ilk defa su altıyla tanıştı.  Çok güzel anılar biriktirdi güzel haberlerimiz çıktı o zaman da. Avrupa'da o Dünya Kadınlar Dalış gününde en yüksek kadın dalgıç kadını suya daldıran organizasyon olduk. O da tabii bizi çok mutlu etti. Hemen 2020'ye başlayalım dedik. 2020'nin hazırlıklarını yaptık. Hatta 8 Mart Dünya Kadınlar gününde de kayıtlarını açtık ama maalesef 11 Mart'ta pandemi ilan edildi. Yazı da öyle geçirince bu seneye kadar bir ara vermiş olduk. Aslında amacımız her yıl yapmaktı büyük bir aksilik olmazsa bu seneden sonra her yıl devam edeceğiz" dedi.

Sinestezi: Sayıların Rengi Var mıdır? Sinestezi: Sayıların Rengi Var mıdır?

Dalsın Kızlar'ın iki tane amacı olduğunu belirten Dülger; "Birincisi hiç dalış yapmamış kadınlara dalış yaptırmak ikincisi denizlerimizdeki plastik atıklara dikkat çekmek. Çünkü kadınlar her şeyin öncüsü olduğu için ben de diyorum ki plastik atığında engellenmesi için kadınlar öncü olabilir. Öyle başlıyoruz ama şimdi hiç dalış yapmamış kadınlar için ben daha önceden tecrübesi olan daha önceden dalış yapmış sertifikası olan kadınların da projeye katılmasını çok önemsiyorum. Burada bir bağ oluyor bir dostluk bağı oluyor bir kız kardeşlik birlikteliği oluyor bunu oluşturduğumuz zaman yeni başlayacak olan bugüne kadar endişe etmiş işte ben bunu nasıl yaparım nasıl suyun altına girerim diye düşünmüş kişiler daha kolay dalışa başlayabilir. Dalsın Kızlar bütün kızları kapsıyor yani kaç yaşında olduğu önemli değil. Tabii ki kişilerin geliş gidiş konaklama vesaire gibi bir masrafı olacak eğer o bölgeden biri değilse. Dolayısıyla biz de Manavgat Belediyesinden Bu anlamda destek aldık ve bu organizasyona katılmak isteyen üniversite öğrencisi kızların konaklamasını Manavgat Belediyesi üstleniyor. Bu organizasyona katılmak için öğrenciler çok cüzi bir miktarda harcama yapıp bu ambiyansın içinde yer alıp ondan sonra da dönebilirler çok güzel olur" şeklinde konuştu.

Organizasyondan yaklaşık bir ay önce su altına bir file içerisinde bir miktar plastik şişe yerleştirdiklerini söyleyen Gaye Dülger; "Şimdi onların görüntüsünü alacağız bu kadar süre içerisinde bunlara ne olmuş? Çünkü plastik suda hiç yok olmayan bir malzeme. Sadece yeni başlayacakları yüreklendirmekle kalmayıp Side’de su altındaki Su Altı Müzesi’ne dalış yapacaklar ve plastik atığa dikkat çekeceğiz. Side’de büyük bir sualtı müzesi var. En büyük sualtı müzesi Meksika’da ikincisi ise Side’de" dedi.

Muhabir: Arda Kemal Atay