AHMET MERT DOKUZOĞLU

Etimesgut Belediye Ampute Spor Kulübü Teknik Direktörü İsmail Temiz, Ampute Futbol Süper Ligi'nde bu sezonu, Konya'da oynanacak ikinci devre maçlarını, Ampute futbol ve engelli bireylere yönelik çalışmaları ve geçtiğimiz sezon Başkent'e kazandırılan Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu'nu  www.ticarihayat.com.tr'ye anlattı. 

"Depreme Kadar Sistemimiz Oturmuştu"

Etimesgut Belediye Ampute Spor Kulübü Teknik Direktörü İsmail Temiz, "Geçen sezon takımımız oturmuştu. Sezon sonunda bazı futbolcularımız iyi futbolcu olduklarından ötürü teklifler aldılar ve transfer oldular. Bu sezon yeniden yapılanmaya girdik. Sezon başında Türkiye Kupası'nda istediğimiz olmadı. Depreme kadar takımımız ve sistem oturmuştu. Depremden bizde etkilendik. 2 ay sadece antrenman yaptık. Son maçımızda Alves'e mağlup olduk, reaksiyon gösteremedik ve zirvenin 3 puan gerisine düştük. Şampiyonluğun en güçlü adaylarından birisiyiz. Etimesgut, Şahinbey, Alves ve İzmir BB şampiyonluğun adayları." diye konuştu. 

"Ligde, ikinci devre maçları Konya'da oynanacak"

İsmail Temiz, "İkinci devre maçları Konya'da etaplı oynanacak. İyi performans gösteren ipi göğüsleyecek. Futbolda haftada 2 maç yapınca biz nasıl oynayacağız eleştirileri geliyor. Bizim ligimizde insanlar handikaplı. Federasyonu eleştiriyorum. Spor niçin var? İnsan sağlığı her şeyden önemli ama sporcularımız günübirlik maç yapacaklar, bu sağlığın önemsenmediğini gösteriyor. Sakatlıktan nasıl kurtulacaklar?

Salı günü Şahinbey ile maratonumuz başlıyor. Çarşamba, Perşembe ve Cuma yine maçlarımız var. Bu nasıl bir spor bilincidir? Federasyonumuzun sağlık kurulu var nasıl düşünmüyorlar? Bir gün dinlenip diğer gün maç olsa ona da razıyız. Birileri doğruları söylemeli. Deprem, Federasyonumuz için bir kurtuluş oldu. Anladığım kadarıyla bütçe yok. Maçlar oynansın diye oynatılıyor. Engellilerin, sporla rehabilite olması gibi bir amaç güdülmüyor. Depremden dolayı müsabakalar durduruldu, böylesine büyük acı sonrası futbol oynanması zaten beklenilmezdi. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa ligden çekildi. Malatya BB'den 4 futbolcu göçük altında yaşamını yitirdi. Ben, Malatya'nın şampiyon yapılıp, Şanlıurfa'nın ikinci ilan edilmesini istedim ama kabul görmedi. Federasyon Başkanımız istifa etti. Yönetim Kurulu kendi içinde bir Başkanvekili seçti. Bütçede para yok, liglerin oynanması gerekiyor. Böyle bir çözüm buldular. Pazar-Çarşamba maçları oynanabilirdi ama o da kabul görmedi. Geldiğimiz noktada sıkıştırılmış bir lig var daha doğrusu turnuva. Böylesine bir maç trafiğinde sporcular, sağlıklı kalırlarsa ne mutlu bize..." açıklamalarında bulundu.  

"Yukarıya doğru düşen bir branşız"

Deneyimli Teknik adam, "Yukarıya doğru düşen bir branşız. Dünya Şampiyonu olduk. 10 Milyon engelli var ülkemizde deprem sonrası 800 bin daha engelli katıldı bu sayıya. 11 Milyon engelliden, 5 milyonu ortopedik engelli. 2 milyonluk ampute futbol oynaayabilecek bir rezervimiz var şu an. Ampute futbolda şu an 3 profesyonel ligimiz var, 680 sporcumuz var. Rezervimiz ise 2 Milyon kişi. 680 sporcunun 80'i de yabancı futbolcu. Yani, alttan yetişen sporcu yok. Rezervi kullanamıyoruz. Aile Bakanlığı, Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı engelli bireylere ulaşmalı ve onların yapabilecekleri spor dallarına onları yönlendirmeli.

Olympiakos, Real Madrid’i Devirerek Dörtlü Finale Yükseldi Olympiakos, Real Madrid’i Devirerek Dörtlü Finale Yükseldi

Bize ulaşanlar oluyor, ama bir de içine kapananlar var. Sosyal hayata kazandırılıp, normal hayatta da üretime geçmeli engelli vatandaşlarımız. Belli bir jenerasyon var ama yaşlanıyor. 2003'de başladık. 2007'de Dünya üçüncüsü olduk, üzerine koya koya ilerledik. En sonunda şampiyonluk geldi. Kulüpler bir şey kazandı mı? Yok. Şampiyonlar Ligi kazandık, kulübümüzün kasasına bir kuruş gelmedi. Bizi destekleyen bir kamu kuruluşu var. Etimesgut Belediyesi ve sayın Belediye Başkanımız bizi destekliyor. Çok güzel bir tesisimiz var. Çoğu kulüpte bu imkanlar yok. Ampute futbolun Türkiye'de zirvede kalabilmesi için, istikrar ve sürdürülebilirlik için altyapının ve kulüplerin durumunun çok iyi olması gerekiyor. Güçlü kulüpler, güçlü sporcular çıkarır. Bir oyuncunun maliyeti 5-6 bin TL. 15 sporcumuz var. Aylık gider 180-200 bin TL arası. Deplasman giderleri ve diğer giderler hariç. Yıllık ortalama 3-4 Milyon TL giderimiz var. Arkasında kamu desteği olmayan kulüpler zorlanıyor, kapanma noktasına geliyor. 

Belediye Başkanımız sayın Enver Demirel, Başkan yardımcılarımız, Kulüp Başkanımız Alaattin Sonat beyin spora çok büyük destekleri var. Sosyal Belediyeciliğin gerekliliklerini yapmaya çalışıyorlar. Futbol, Ampute futbol, Basketbol, Yüzme vs. tesis imkanları çok iyi durumda." diye konuştu. 

"Birisi hata yaptığında onu toplum içinde uyarmamak gerekiyor"

Temiz, takım içi atmosfere değinerek, "Sporcularımızla değerlendirmeler yaparız. Rahatlıkla herkes özeleştirisini yapar. Birisi hata yaptığında toplum içinde onu uyarmamak gerekiyor. Hz. Ali'nin sözü gibi toplum içinde insanı uyarmak, ona hakarettir. Takım içindeki hava güzel. En rahat sezonlarımızdan birini geçiriyoruz. 5 yabancı futbolcumuz var. Çeçenistan, Özbek, Kenyalı, Ganalı ve Cezayirli futbolcumuz var. Özbek futbolcumuz dünya yıldızlarından birisi. Milli takım dönemimde de söylediğim ve uyguladığım bir oyun tarzımız var. Biz uzun boylu bir ülke değiliz. Uzun top olmayan, yerden kısa paslarla çabuk oynayan bir ekolümüz var." dedi. 

Polonya'da kazanılan 2 tarihi şampiyonluk 

Temiz, Milli takım ve Şampiyonlar Ligi zaferiyle ilgili olarak, "Milli takım antrenörlüğüm 1 sene sürdü. EuroCup Şampiyonası vardı Polonya'nın Varşova kentinde düzenlendi ve şampiyon olmuştuk.Kupayı aldıktan sonra stadyumda Dar geldi sana Ankara şarkısını çaldırmıştım.  Milli takımdaki tohumları attık. Şampiyonlar Ligi finali ise Polonya Krakow'da oynandı ve şampiyon olduk. Başından beri bizi favori gösteriyorlardı. Final maçını Wisla Krakow'a karşı 5-2 kazandık ve Avrupa'nın ortasında İstikal Marşımızı okuttuk. Bu büyük bir gurur ve parayla ölçülemez. Sonuçta Etimesgut takımı olsakta o bir Milli maç neticesinde. Polonya'da çok güzel anılarım var yani." ifadelerini kullandı.