Begonya, hem çiçekleri hem de yapraklarıyla göz alıcı bir süs bitkisi olarak bilinmektedir. Farklı türleri bulunan begonya, hem iç hem de dış mekânlarda yetiştirilebilirken bu bitki, doğru bakım sağlandığında uzun ömürlü ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmektedir.

Begonya, tropikal ve subtropikal bölgelerde doğal olarak yetişen, çiçekli ve yapraklarıyla dikkat çeken bir bitki türüdür. Çeşitli türlere sahip olan begonyanın bazıları çiçekleri, bazıları ise yaprakları için yetiştirilir. Çiçekleri genellikle beyaz, pembe, kırmızı gibi renklerde olabilir ve sarkık veya dik şekilde açar.

Begonyanın Bakımı Nasıl Yapılır?

Işık İhtiyacı

Begonyaların en iyi büyüyebildiği ortamlar dolaylı ışık alan yerlerdir. Doğrudan güneş ışığı, begonyanın yapraklarının yanmasına neden olabileceğinden bu durumdan kaçınılmalıdır. Begonya için en ideal yer, doğu veya batı cepheli pencerelerin yakınlarıdır. Eğer doğal ışık azsa, yapay ışık kaynakları da kullanılabilir.

Sulama

Begonya çiçeğini sulama konusunda oldukça dikkatli olunmalıdır. Toprağın yüzeyi hafifçe kuruduğunda sulama yapılması önerilirken aşırı sulama kök çürümesine yol açabilmektedir. Sulama sıklığı, ortam sıcaklığına ve nemine bağlı olarak değişebilmektedir.

Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir? Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?

Sıcaklık ve Nem

Begonya, en iyi 18-24 derece aralığındaki sıcaklıkta yetişir. Bu bitki sıcaklık dalgalanmalarından etkilenebileceği için ani soğuk hava akımlarından korunmalıdır. Begonya nemli ortamları sevdiği için ortamın nem seviyesini artırmak için sulama sırasında bitkinin etrafına su püskürtülebilir veya bir nemlendirici kullanılabilir.

Toprak ve Saksı Seçimi

Begonyalar, iyi drene olan, hafif ve besin açısından zengin toprakları tercih eder. Bu yüzden de torf ve perlit karışımından oluşan bir toprak karışımı begonya için idealdir. Toprağın suyu iyi tutabilmesi ve köklerin hava alabilmesi için bu karışım kullanılmalıdır.

Gübreleme

Begonya çiçekleri düzenli olarak gübrelenmelidir. Yaz aylarında, bitkinin büyüme döneminde her 4-6 haftada bir sıvı gübre kullanılabilirken kış aylarında gübreleme sıklığı azaltılmalıdır. Aşırı gübreleme, köklerin yanmasına neden olabileceğinden oldukça dikkatli olunmalıdır.

Budama ve Temizlik

Begonyalar düzenli budama ile daha sağlıklı ve güzel bir görünüm kazanabileceği için solmuş yapraklar ve çiçekler, bitkinin enerjisini tükettiği için budanmalıdır. Bunun yanında bitkinin daha gür ve sık bir görünüm kazanmasını sağlamak için zaman zaman şekil verme budaması yapılabilir.

Hastalıklar ve Zararlılar

Begonya çiçekleri, bazı hastalıklara ve zararlılara karşı hassastır. Özellikle yaprak bitleri ve mantar hastalıkları, bitkinin sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle, bitkinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve herhangi bir zararlı belirtisi görüldüğünde gerekli önlemler alınmalıdır.

Muhabir: Merve Kesgin