Beyin tümörü nedir diye araştırma yapan insanlar, bu araştırmalara ek olarak belirtileri nelerdir sorusunu da sormaktadır. Beyin dokusunda meydana gelen hücrelerle bağlantılı olan bu hastalıkta, belirtiler yaygın olarak herkeste aynı görülmektedir. Nörolojik bir hastalık olan beyin tümörü, ilgili görüntüleme sistemleriyle teşhis edilebilmektedir. Gelin hep beraber beyin tümörü hakkındaki ayrıntıları okuyalım.

Balık ve Yoğurdu Birlikte Tüketmek Zararlı mıdır? Balık ve Yoğurdu Birlikte Tüketmek Zararlı mıdır?

Beyin Tümörü Nedir?

Beyin tümörü, beyindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması veya vücudun başka bir bölgesinde var olan kanser hücrelerinin kan dolaşımı aracılığıyla beyine yayılması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Normalde hücrelerin gelişip, büyüyüp yaşlanması veya ölmesi yerine, anormal durumlarda yapılan hücrelerin zamanında ölmemesi veya ihtiyaç duyulmayan hücrelerin aşırı üretilmesiyle ilgili bir sorunun sonucudur. Böylelikle, beyinde gereksiz hücre birikimi ve kümeleşmesi yaşanması durumu, tümör adı verilen hastalığın oluşmasına neden olur. Ancak her tümöre kanser denemez, bu nedenle beyin tümörleri, beyinde oluşan tümörlere özgü bir tanımlama olarak kullanılmaktadır. Nörolojik muayene veya ilgili görüntüleme sistemleriyle teşhis edilebilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Beyin tümörleri, beynin kendi dokusundaki hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkmaktadır ve vücudun başka bir yerinde bulunan kanser hücrelerinin kan dolaşımı aracılığıyla beyine ulaşması, burada yayılması da bu hastalığı tetikleyebilir.

Beyin tümörleri genellikle şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve/veya bacaklarda güç kaybı ve görme bozukluğu gibi belirtilere neden olur. Genetik faktörler, radyasyona maruz kalma ve beyaz ırk gibi çeşitli risk etmenleri de beyin tümörü oluşumunu artırabilir.

Kaynak: Salih Demirelli