SİBEL BAY
2015 yılında Londra’daki görkemli evinde tek başına yürüyen 12 yaşındaki Holly Hampsheir, cep telefonu ile kuzeninin fotoğrafını çekti. Fotoğrafı incelediğinde ise karşılaştığı görüntü karşısında dehşete düştü. Fotoğrafta kuzeninin yanında gri kıyafetli bir kadın görünüyordu. Bu kadın fotoğraflanan hayaletler serisinin son görüntüsünü oluşturuyordu.
Tarih boyunca bilinmeyen ruhani varlıklara karşı büyük bir ilgi duyulmuştur. Özellikle hayalet hikâyeleri ilk çağlardan beri insanoğlunun karşısına çıkmaktadır. Söz konusu olan bu ruhani varlık sinema ve edebiyatın da konusu olmuş, korku filmlerinde ve romanlarda ürkütücü olan doğaüstü varlıklara sıklıkla yer verilmiştir.
Kameranın icadından itibaren birçok kişi hayaletleri fotoğraflarda gördüğünü belirtmiştir. Teknolojinin gelişmesi ve görüntüye yönelik cihazlara yansıması ile yeni türden hayalet ortaya çıkmıştır. 1850’li yıllarda pek çok fotoğrafçı stereoskopik görüntüler ve çift pozlama gibi yeni efektleri deniyordu.
Hayaletleri Fotoğraflayan İlk Kişi
William Mumler adındaki amatör fotoğrafçı, hayaletleri fotoğraflayan ilk kişidir. Ruhani olayların yoğunluk kazandığı 1800’lü yıllarda çalışmalarını sürdüren Mumler, Amerikan İç Savaşı nedeniyle artış gösteren ölü sayısının çalışmalarına etki ettiğini belirtmiştir.
Mumler’in çektiği fotoğrafların hepsinde bir tarafta yaşayan canlı bir insan, diğer tarafta ise ölen kişinin yarı şeffaf görüntüsü yer alıyordu. Mumler ‘in başlattığı bu akım yakın zamanda birçok sahtekarlığın oluşmasına da yol açtı.
Abraham Lincoln’ün Hayaleti
Kısa bir süre içerisinde ünü bütün Amerika’ya yayılan Mumler’in stüdyosu ziyaretçilerle doldu. İnsanlar kaybetmiş oldukları yakınlarının hayaletleri ile fotoğraflarının çekilmesi için sıraya giriyorlardı. Bunlardan biri de suikaste kurban giden Amerika’nın eski başkanı Abraham Lincoln’ün eşi Mary Todd Lincoln’dü. Mary Todd Lincoln ölen eşi ile aynı fotoğraf karesinde olmak için Mumler’in stüdyosuna gitmişti.
Mumler’in hilesi, fotoğraflarda yer alan hayaletlerin aslında Boston’da yaşayan canlı insanlar olduğunun keşfedilmesiyle ortaya çıktı. Bunun üzerine Mumler, 1869 yılında dolandırıcılıktan nedeniyle tutuklandı.
Yeni Hayalet Fotoğrafçısı: William Hope
Birinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı yıllarda spiritüalizm yeniden popülerleşmeye başladı. O dönem ortaya çıkan paranormal araştırmacı William Hope, Mumler’in aksine daha gerçekçi ve ürkütücü hayalet fotoğraflarını insanlarla paylaştı.
Kısa sürede ünü artan Hope, ruhlarla iletişimde olan bir medyum olarak anılmaya başladı ancak ilerleyen dönemde o da tıpkı Mumler gibi dolandırıcılık suçu ile tutuklandı.