Bölünmüş beyin ya da diğer adıyla kallosal sendrom, beynin 2 yarı küresi arasında köprü işlevini üstlenen korpus kallosumun kesilmesiyle, kopmasıyla ortaya çıkan ve beynin işleyişinde, çalışmasında yani anlam üretme sürecinde ilginç sonuçlar doğuran bir durumdur.

Sol ve sağ beyin arasındaki bu bağ koptuğunda adeta 2 ayrı beyin söz konusuymuş gibi bir durum gözlemlenir. Bu da kişinin karar alma davranışında etkilidir. Çünkü alınan veriler iki ayrı anlamlandırma sürecinden geçer ve tuhaf durumlar meydana gelebilir.

Bu sendrom, beynin sağ ve sol yarı küreleri arasındaki iletişimin kesilmesinin sonucu, her bir yarı kürenin bağımsız olarak işlevini göstermesine neden olur. Böylece kişi davranışa geçeceği zaman iki ayrı kararın arasında kalır. Bu durum söz konusu olduğunda kişi karmaşık davranışlar sergileyebilir. Örneğin, bir yarı küre belirli bir görevi yerine getirirken, diğer yarı küre bu durumu anlayamaz ya da buna tepki veremez.

Bir bedende iki farklı "beyin" olması, ilginç ikilemler doğurabilir. Kişinin ellerinden biri herhangi bir nesneye ulaşmak isterken, diğer el bu harekete engel olabilir ya da tamamen farklı bir hareket yapabilir.

"Kamu Yapay Zeka Ekosistemi" Çağrısı Başvuruya Açıldı "Kamu Yapay Zeka Ekosistemi" Çağrısı Başvuruya Açıldı

Söz konusu sendrom, kişinin sadece fiizksel hareketlerini değil, kendilik algısını ve sosyal yaşamını da etkiler. Olaylar, sohbetler, sorular karşısında beynin 2 küresi aralarındaki köprü koptuğu için birbiriyle örtüşmeyen kararlar alınabilir. 

Muhabir: Utku Kabakcı