SİBEL BAY
Temel ihtiyaçlarımızdan biri olan beslenme herkesin hayatında önemli bir yer kaplıyor.
Özel beslenme ihtiyacı olan bireyler ise hayatları boyunca belli bir diyete bağlı kalarak yaşamlarını sürdürüyorlar.
Özel hastalık gruplarına yönelik yiyeceklere her zaman ulaşmak mümkün görünmese de, 2017 yılında sosyal sorumluluk projesi amacı ile kurulan AREN İlaç ve Tıbbi Besinler Üretim İç ve Dış Ticaret A.Ş bu durumu tersine çevirerek hastalar için birçok gıda çeşidinin üretimini gerçekleştiriyor.
Sibel BAY (S.B.): Merhaba, okurlarımızın sizi tanıması açısından kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Vuralcan ÖZTÜRK (V.Ö.): Merhaba, ben AREN İlaç ve Tıbbi Besinler Üretim İç ve Dış Ticaret A.Ş Genel Müdürü Vuralcan Öztürk. 2017 yılında kurmuş olduğumuz işletmemizde o tarihe kadar Türkiye’de Fenilketonüri (PKU) hastaları için bulunamayan yerli gıda ürünlerinin bu hastalara ulaştırabilmek kapsamında sosyal sorumluluk amacı ile çalışmalarımıza başladık.
(S.B.): Hastalar için özel olarak üretilen gıdaların üretim süreci sırasında ne gibi faktörleri göz önünde bulunduruyorsunuz?
(V.Ö.): Biz şu an PKU hastaları için ilk olarak temel gıda ürünlerini üreterek çalışmalarımıza başladık. Şu an birçok çeşidiyle birlikte yaklaşık olarak 90’a yakın ürün grubumuz bulunuyor. Düşük proteinli ürünleri üretirken, hiçbir şekilde gluten girdisi de kullanmadık. Ürünlerimizin hiçbirinde gluten kullanmıyoruz. Gluten intoleransı olan ve çölyak hastalarının beslenmelerine yönelik de kendimizi geliştirdik.
(S.B.): Firmanızın oluşum hikâyenizi ve amacınızı bizlere ve okuyucularımıza anlatır mısınız?
(V.Ö): Bu iş herhangi bir ticari kaygı nedeniyle başlamadı. İthal edilmesi düşünülen ürünlerin maliyetli olması ve getirilmesinde yaşanan birçok problemden kaynaklı olarak hastaların çaresizliğine çözüm bulmak istedik ve 2018 yılında ilk olarak ekmek, makarna ve atıştırmalık gibi temel ürünlerin üretimini gerçekleştirdik. Toplamda 14 ürünü üretmeyi hedeflemiştik. Bir süre sonra bu hedefimizi gerçekleştirdik ve devamında farklı yenilikler katarak şu an düşük proteinli ürün grubunda dünyanın en fazla çeşidine sahip olan altı firmadan birisi haline geldik.
(S.B.): Ne yazık ki zincir marketlerde özel beslenme ihtiyacı bulunan bireylere yönelik pek gıda seçeceği bulunmuyor. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
(V.Ö.): Glutensiz ürünleri özellikle son zamanlarda marketlerde görmemize karşın çok büyük bir pazar olmadığını söyleyebilirim. Markete giren her 2000 kişiden yalnızca 1’i potansiyel alıcıdır. Ticari kaygımızın bulunmadığını belirtsem de üretimi ayakta tutabilmek için kazanç gerekir. Glutensiz ürünleri piyasaya sunarken ilk olarak küçük adımlar atarak işe başladık. Şu anda zincir marketlere giriyoruz. Ürün çeşitliliğini göz önünde bulundurarak ilerliyoruz. Şu an çikolata, sürülebilir çikolata, makarna, kurabiye, ekmek, pasta, et, yumurta, bakliyat gibi pek çok ürünün ikamesini üreterek hastaların bu ürünlere erişimini sağlamaya başladık.
(S.B.): Yaptığınız işin oldukça büyük bir öneme sahip olmasına karşın sizce neden diğer firmalar tarafından gerekli ilgi gösterilmiyor?
(V.Ö.): Firmalar çok fazla ticari kar görmedikleri için bu alana yönelmek istemiyor. Biz ise bu işi ticari kaygıdan öte sosyal sorumluluk faaliyeti çerçevesinde ilerletiyoruz. İşletmemizde her bir detaya özellikle dikkat ediyoruz. Örneğin, çapraz bulaşma riski dolayısıyla işletmemize glutenli hiçbir ürünün girmesine izin vermiyoruz. Elemanlarımız için özellikle dışardan yemek getirtiyor ve özel bir alanda yemeklerin yenmesini sağlıyoruz.
(S.B.): Ülkemiz açısından değerlendirdiğinizde bu konuda geliştirilen bilinç hakkında ne düşünüyorsunuz?
(V.Ö.): Türkiye hasta bilinci konusunda oldukça iyi bir yerde, öyle ki bu konuda Avrupa’nın Türkiye’yi takip ettiğini söyleyebilirim. Biz de bu konuda gerekli hassasiyeti firma olarak gösteriyor ve bu doğrultuda hareket ediyoruz. Şu an bazı yerel marketlerle çalışıyoruz. Bunun yanı sıra global birçok marketle de anlaşma sürecindeyiz. İnsanların ürünlere kolay ulaşmasını sağlamak için daha çok markette yer almak istiyoruz.
(S.B.): Yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeleriniz nelerdir?
(V.Ö.): Biz bu alanda çalışmaya başladığımızda henüz Türkiye’de daha önce var olmayan bir alandı. Bu nedenle ülkeye katma değer sağladığımız için çok mutluyuz. Aynı zamanda biz, yeni ürün üretmek ve ürünlerimizi geliştirmek konusunda sürekli ar-ge çalışması yapan bir firmayız. Yakın zamanda diyabet hastaları için dünyada daha önce yapılmamış olan sıfır karbonhidratlı bir makarna yapmak istiyoruz. Birçok alanda birçok yenilikçi düşüncemiz ve çalışmamız bulunuyor ancak kontrollü adımlarla ilerlemeyi planlıyoruz.
(S.B.): Katkılarınız ve sunmuş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz.
(V.Ö.): Rica ederim. Umarım okuyucular için faydalı olur.