2004 yılından itibaren oyunculuk yapan Oğuzhan Karadavut, ilk olarak 2009 yılında Onuncu Köy Tiyatrosu ismi ile başlayan, 2014 yılında ise Onuncu Köy Medya olarak faaliyetlerine bir süre devam eden Karadavut, son olarak 2022 yılında kurduğu Karadavut Sanat Merkezi ile tiyatro, çocuk oyunları, dans, piyano, keman, gitar ve bağlama gibi birçok alanda etkinlikler düzenliyor.
İlk olarak 2014 yılında oynamaya başladığı ve yaklaşık 730 gösterimi bulunan “Bir Delinin Hatıra Defteri” isimli oyununun her hafta cuma, cumartesi ve pazar günleri Karadavut Sanat Merkezi’nde gösteriminin devam ettiğini belirten Karadavut, oyununu kendi sanat merkezinde sergilemekten gurur duyduğunu ifade etti.
Uzman Kadro ile Sanatı Sürdürüyorlar
Birçok alanda faaliyetlerin sürdürüldüğü Karadavut Sanat Merkezi’nde tamamı alanında uzman kişilerden oluşan kişilerle çalıştıklarını aktaran Oğuzhan Karadavut, sanatta samimiyet ve içtenlik duygularının oldukça önemli olduğunu belirterek, “Yıllardır birlikte pek çok çalışmada bulunduğumuz Yahya Deniz Boztepe, Tarık Demirel, Senanur Özcan, Ayşenur Çelik, Miray Yılmaz’ın yer aldığı oyuncu kadromuz ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.
“Sahnede Seyirciler ile İletişim Halinde Olmayı Tercih Ediyorum”
Bir oyuncu olarak sahnede yer almaktan her zaman mutluluk ve heyecan duyduğunu belirten Karadavut, her bir oyunda ayrı bir heyecan yaşadığını, sahnedeyken izleyicilerle iletişim halinde olmayı tercih ettiğini ve bu durumun da hem kendisinin hem de izleyicinin rahatlamasını sağlayarak olumlu katkılar sağladığını söyledi. “Çoğu zaman oyunda olduğumuzu unuturum. Dostlarımla bir sohbet esnasında gibi hissederim. Sahnede olduğumu oyun bitiminde gelen alkışlardan anlarım. Her seyirciye yüzümün dönük olduğu şekilde selamlamaya çıkarım” şeklinde konuştu.
Artan Maliyetler Sanat Alanına Yansıyor
Ülkemizin sanat alanında düzenlenen birçok faaliyetinin bulunduğunu söyleyen Karadavut, söz konusu sanat alanlarının büyük bir bölümünün talebi karşılamak adına yapıldığını, bir kısmının ise tümüyle ticari kaygı amaçlı oluşturulduğunu dile getirdi. Karadavut, sanatçının toplum konusundaki görevlerinden bahsederek, sanatçının mutlaka topluma fayda sağlayacak işler yapması gerektiğini ve bununla birlikte sanatından ödün vermemesinin sanatçıyı başarıya ulaştırabileceğini aktardı. Gün geçtikçe insanların sanat ve sanatçıya verdikleri değerin artış gösterdiğini ifade eden Karadavut şunları kaydetti:
“Ülkemizde sanata da sanatçıya da değer veriliyor. Ancak tiyatro için konuşmak gerekirse bilet fiyatlarının ne yazık ki oldukça pahalı olduğunu görüyoruz. Kendi adıma konuşmam gerekirse fiyatları gerçekten en minimum seviyede tutmaya özen gösteriyorum. Bununla birlikte giderlerimiz o kadar yükseliyor ki çoğu oyundan zarar ettiğimizi dahi söyleyebilirim. Şu anki koşulları göz önünde bulundurduğumuzda insanların sinema ve tiyatroya eskisi kadar sık gidemediğini ifade edebiliriz. Her ne olursa olsun sanat tutkumuzdan vazgeçmememiz gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizin sanata değer vermeye devam etmesini temenni ediyorum.”
Çocuklar Sanatın Her Alanında Olmalı
“Çocuklar bizim geleceğimizi temsil ediyorlar” şeklinde konuşan Karadavut, sanat merkezlerinde çocuklara yönelik oyunlara sıklıkla yer verdiklerini ifade etti. Çocukların sanat ve spor faaliyetlerinin her alanında olmalarının önemine vurgu yapan Karadavut, çocukların hem fizyolojik hem de psikolojik sağlıklarının doğru bir biçimde gelişebilmesi için sanat ve sporun önemli olduğunu belirtti. Karadavut aynı zamanda, çocuk oyunlarının yazımının uzun ve zor bir süreç olduğunu ifade ederek yazı dilinin uygun kullanımına dikkat ettiklerini, oyun senaryosunun tamamlandıktan sonra ise pedagog onayından geçilerek sahnelendiğini dile getirdi.