Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), düğünlerde kullanılan müziklerin telif haklarının korunması amacıyla düğün salonlarıyla lisans sözleşmeleri yapmaya başladı. Bu kapsamda ilk sözleşme, Avcılar’daki Grand Life Garden Salonu ile imzalandı.
MESAM Başkanı Recep Ergül ve ekibi, müzik yayını yapılan mekanlarda denetimlerini sürdürüyor. Ergül, Avcılar’da gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında hem bir düğüne misafir oldu hem de mekan sahibiyle görüşerek yeni dönem uygulamasının ilk adımını attı. Düğün törenine katılan Ergül, nikah sonrası genç çifte altın takarak mutluluklarına ortak oldu. Ardından salon işletmesi ile MESAM arasında, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde telif lisans sözleşmesi imzalandı.
Söz konusu anlaşma, 2025 yılı içinde imzalanan ilk sözleşme olma özelliğini taşıyor. Anlaşma, MESAM Başkanı Recep Ergül ile aynı zamanda sanatçı kimliği de bulunan salonun sahibi Halis Aslan arasında yapıldı.
Ergül: Bir Düğün Salonundan Alınan Yıllık Telif Bedeli 6 Bin 500 TL
MESAM Başkanı Recep Ergül, yaptığı açıklamada, saha çalışmalarını doğrudan kendisinin yürüttüğünü belirterek, “Bugün Avcılar’dayız. Bu salonda müzik yayını olduğunu öğrenince geldik” dedi.
Mekanlarda çalınan müzikler üzerinden doğan telif hakkına dikkat çeken Ergül, "5846 sayılı Kanun çerçevesinde biz bu haktan doğan telif ücretini talep ediyoruz. Yıllık olarak salon başına belirlenen tutar 6 bin 500 TL. Bu da düğün başına yaklaşık 65 liraya denk geliyor. Yani istedikleri şarkıyı çalabilirler, bunun karşılığında sadece 65 lira ödenecek. Bu ücret kime gidiyor? Söz yazarına, besteciye ve aranjöre. Biz bu gelirleri toplayıp doğrudan sanatçılara aktarıyoruz” şeklinde konuştu.
Ziyaret ettikleri salon sahiplerinden bugüne dek olumsuz bir tepki almadıklarını belirten Ergül, salon sahiplerinin çoğunun da sanat camiasından geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Buraya gelmeden önce araştırma yaptık, salon sahibi de sanatçıymış. Dolayısıyla bizi anlayışla karşıladılar. ‘Müzik kullanıyorsak hakkını da ödemeliyiz’ dediler. Bu süreci nasıl yöneteceklerini bilmiyorlardı, biz de onları bilgilendirdik. Düğün sahiplerinin herhangi bir ek maliyetle karşılaşmayacağını da vurgulamak isterim. Bu ücret salon sahiplerinin sorumluluğunda. 65 lirayı düğün sahibine yansıtacaklarını da sanmıyoruz.”
Aslan: Müzik de Bir Emek, Onun da Karşılığı Olmalı
Grand Life Garden’ın sahibi Halis Aslan ise, müzik kullanımı konusunda şimdiye dek göz ardı edilen bir duruma MESAM’ın dikkat çekmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Aslan, “Salonda her hizmetin bedelini ödüyoruz ama müzik için ödeme yapmıyoruz. MESAM’ı bu konuda tebrik ediyorum. Gerçekten sanatçılara sahip çıkıyorlar” dedi.
Yeni şarkıların sahnede seslendirildiğini ve insanların bu eserlerle eğlendiğini belirten Aslan, “Bazen güldürüyor, bazen hüzünlendiriyor. Bu duyguyu yaşatan sanatçının da emeğinin karşılığını alması gerekir” ifadelerini kullandı.
Türk halk müziği sanatçısı ve besteci kimliği de bulunan Aslan, telif sözleşmelerinin sanat dünyasına katkı sağlayacağına inandığını ve MESAM’ın bu yöndeki çalışmalarını takdir ettiğini söyledi. Salonun işletmesini eşi Nurcan Aslan ile oğulları Okan ve Akın Aslan’la birlikte yürüttüklerini aktaran Aslan, “Bu ziyaret benim için büyük bir sürprizdi. Habersiz geldiler ama çok mutlu oldum. Bu ziyaret beni hem duygulandırdı hem de gururlandırdı” diye konuştu.
Salonun ortaklarından Nurcan Aslan da müziğin düğünlerdeki yerini vurgulayarak, “Sanatçılara hakları teslim edilmeli. Onlar olmazsa müzik de olmaz. Müzik yoksa eğlence de yok. Müzisyenlerin emeği korunmalı ki üretmeye devam etsinler” dedi.
Ailenin diğer üyesi müzisyen Okan Aslan ise, sanatçının üretkenliğini sürdürebilmesi için telif gelirlerinin önemine dikkat çekti. MESAM’ın bu konuda attığı adımı desteklediklerini ve benzer sözleşmelerin yaygınlaşmasını temenni ettiklerini söyledi.
Yeni nesil telif sözleşmeleriyle müzik emekçilerinin haklarının korunması ve düğün salonlarında yasal müzik kullanımının sağlanması hedefleniyor.