Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine dair 2025 yılı büyüme beklentisini revize ederek yüzde 2,8'e çekti. Kuruluş, 2026 için ise büyümenin yüzde 3,5’e ulaşmasını öngörüyor.

EBRD, bu hafta başlayan Yıllık Toplantıları kapsamında yayımladığı Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, faaliyet gösterdiği ülkelerin genel ekonomik projeksiyonlarını paylaştı. Raporda küresel ticaret dinamiklerindeki belirsizlikler ve dış talepteki zayıflıkların, büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlara neden olduğu belirtildi.

Kurum, Şubat 2025’teki tahminlerine kıyasla bölgesel büyüme beklentisini 0,2 puan indirerek yüzde 3 seviyesinde güncelledi. Bu revizyonda artan gümrük tarifeleri, küresel ekonomik belirsizlikler ve dış taleple ilgili kırılganlıkların etkili olduğu ifade edildi.

Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerde ise sıkı para politikalarının iç talebi baskılayabileceği, bunun yanı sıra dış ticaretteki risklerin ihracat üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği dile getirildi. Bu nedenlerle Türkiye’nin 2025 yılı için büyüme tahmini yüzde 3’ten yüzde 2,8’e indirildi.

ANGİKAD Genel Kurulu: Gözde Diker Güven Tazeledi ANGİKAD Genel Kurulu: Gözde Diker Güven Tazeledi

EBRD, Türkiye'nin dış dengesinde iyileşmeler gözlemlendiğini vurgularken, büyümenin 2026'da yeniden ivme kazanarak yüzde 3,5'e çıkacağını öngörüyor.

Banka’nın Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türkiye’de enflasyon görünümüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Şubat ayındaki tahminlere göre enflasyonda düşüş süreci biraz daha uzun ve yavaş olabilir” dedi. Selim, Türk lirasında yaşanan değer kaybının fiyatlar üzerindeki etkilerine de dikkat çekti.

Selim açıklamasında, "Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadeledeki kararlılığına güvenimiz sürüyor. 22 Mayıs'ta yayımlanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni enflasyon raporunu dikkatle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Para politikasına ilişkin öngörülerini de paylaşan Selim, faiz oranlarının ve sıkı makro ihtiyati önlemlerin bir süre daha sürdürüleceğini düşündüklerini belirtti. “TCMB'nin sıkı duruşunu sürdürmesi ve politika araçlarını çeşitlendirmesi olumlu bir gelişme” diyen Selim, son haftalarda kredi büyümesinin sınırlandırılması, TL’nin desteklenmesi ve rezervlerin güçlendirilmesi adına alınan önlemleri memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Merkez Bankası’nın bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısının 19 Haziran’da yapılacağına dikkat çeken Selim, faiz kararının, önümüzdeki haftalarda yaşanacak ekonomik gelişmelere bağlı olarak şekilleneceğini söyledi.

EBRD'nin bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirdiği yatırım miktarı ise 22 milyar avroyu aştı.

Kaynak: AA