NECMETTİN KURUCU

Elektrikli yılan balıkları çevrelerine 860 volt gibi şaşırtıcı bir enerji boşaltabiliyor. Bu da standart bir elektrik prizinin yedi katından fazla büyüklüğe denk geliyor.

Bu, hücre zarlarında delikler açmak ve DNA gibi büyük polar moleküllerin içeri sızmasına izin vermek için fazlasıyla yeterli voltajdır.

Bu teoriyi Japonya'daki Nagoya Üniversitesi moleküler ünlü biyolog, elektrikli yılan balıkları ve elektrik üreten diğer organizmaların, doğadaki genetik modifikasyonu etkileyebileceğini belirtti.

Ünlü biyolog, "Bu, yılan balıklarının genellikle elektroporasyonda kullanılan makinelerle karşılaştırıldığında farklı darbe şekillerine ve kararsız voltaja sahip olmasına rağmen, elektrikli yılan balığından gelen deşarjın hücrelere gen transferini desteklediğini gösteriyor" diye konuştu.

Bir hücreye elektrik darbeleri uygulamak, zarının istikrarsızlaşmasına ve geçici gözeneklerin açılmasına neden olur ve normalde hücrenin yağlı sargısı tarafından bloke edilen yabancı moleküllerin içeri girmesine izin verir.

Akraba olmayan türler arasındaki bu gen alışverişi, yatay gen transferi olarak bilinir. Bakteriler, antibiyotik direncine yönelik genleri hızlı bir şekilde kapmalarına ve bünyelerine katmalarına olanak tanıdığı için bu süreçten faydalanmalarıyla ünlüdür ; ancak nispeten yakın zamana kadar çok hücreli türler arasında yatay gen transferinin yaygın olduğu bilinmiyordu.

Bu işlem, 1980'lerden bu yana ilaç dağıtımı için ve daha sonra DNA parçalarını hücrelere iletmek için kullanıldı.

Bilim adamları o zamandan beri tardigradlar ve mantarların yanı sıra bitkiler ve beyaz sinekler arasında da örnekler tespit ederek sineklerin bitki böcek ilaçlarının üstesinden gelmesini sağladı.

Gözlerimiz bile bakterilerden çalınan genler tarafından şekillendirilmiş gibi görünüyor. Bağırsaklar, hayvanlar ve mikrobiyomları arasında bu gen aktarımının gerçekleştiği önemli bir ortamdır.

Türkiye'de Sıcaklıklar Yarından İtibaren Düşecek Türkiye'de Sıcaklıklar Yarından İtibaren Düşecek

Araştırmaları elektrikli yılan balıkları yoluyla gen aktarımının laboratuvar dışında gerçekleştiğini henüz doğrulamasa da araştırma ekibi bunun bir olasılık olduğunu gösteriyor.

Çok az tür elektrik şoku üretebildiğinden, bu fenomen muhtemelen nadirdir, ancak yatay gen aktarımının hayvanlarda alabileceği başka bir doğal yoldur ve zaten karmaşık olan evrim sürecine daha da karmaşıklık katar.