Ankara Kulübü Derneği tarafından Elmadağ Belediyesi’nin de katkılarıyla Elmadağ ilçesi Akçaali Mahallesinde, Orta Asya’dan günümüze kadar gelen, bereket töreni ve baharın gelişinin müjdecisi olarak da bilinen eski Oğuz - Türk geleneği, ‘Saya Gezmesi’ düzenlendi.

Kuzunun anne karnında canlandığına ve tüylerinin çıkmaya başladığına inanılan ‘Saya Gezmesi’ günü, yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Geleneksel Saya Gezmesi programında konuşan Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, ‘Saya Gezmesi’nin Orta Asya’dan gelen ve bir nevi bereket töreni olduğunu belirterek, hayvancılıkla uğraşan Ankara’nın bazı köylerinde yüzyıllardır sürdürüldüğüne dikkat çekti.

Altındağ Belediyesi’nden Üniversite Adaylarına Tercih Desteği Altındağ Belediyesi’nden Üniversite Adaylarına Tercih Desteği

Özaslan, “Ankara Kulübümüz Ankara’mızın, Anadolu’muzun binlerce yıllık birçoğu unutulmaya yüz tutmuş geleneklerini yaşatıyor. Seymenlik ve Bacıerenlik dışında Ankara Kulübü'nün yaşattığı bir gelenek de binlerce yıllık Sinsin geleneği. Bugün burada Sinsin ateşini yakacağız. Sinsin oyununu oynayacağız. Bunlar bizim milli kimliğimiz. Bizi biz yapan değerlerimizden birisi de 'Saya Gezme' geleneğimiz. Bu da binlerce yıllık bir gelenek. Orta Asya’da milli bir bayram. Ama Anadolu’ya geldiğimizde baharın ilk müjdecisi olan, özellikle hayvancılıkla uğraşan Elmadağ, Bala gibi ilçelerimizdeki köylerde kutlanan ama zamanla unutulmuş bir gelenek” dedi.

Ocağın ikinci yarısına denk gelen bugünde, kuzuların anne karnında tüylenmeye başladığını ifade eden Özaslan, “Bu da hayatın canlanmaya başladığını gösterir. Bahar geliyor müjdesinin verildiği, ama aynı zamanda tedbir amaçlı, 'sayım yapın' denildiği, hayvanların ve yiyeceğinin 1/3’ü varsa, insanların da erzakının yarısı varsa, 'tamam, rahat olun' amaçlı düzenlenen bir törendir, bayramdır Saya Gezmesi. İlk önce bir çoban çıkar. Yanında da dede gibi, deve gibi, gelin gibi değişik tiyatral figürlerle birlikte kapı kapı dolaşır maniler eşliğinde erzak toplanır. Ve bu toplanan erzakla ortak bir yemek yapılır. O yemek birliği ve beraberliği temsil eder. Saya gezimiz Elmadağ'ımıza, Ankara’mıza kutlu olsun” diye konuştu.  

Konuşmaların ardından köy çobanının öncülüğünde, Ankara Kulübü Seymen ve Bacıerenleri tarafından saya gezisine çıkıldı.

Davul zurna eşliğinde Seymen oyunları ile evlere yapılan saya gezmesinde, Bacıerenler tarafından söylenen; "Sayacı geldi kapınıza, selam verdik hepinize, iğde, üzüm verin heybemize - saya saya sallıbağ olsun, dört ayağı nallıbağ olsun, yağ verenin oğlu, peynir verenin kızı olsun - sayacı geldi duydun mu, köseyi gelini gördün mü, niye geldiler sordun mu, bulgur, yağ, yumurta verdin mi." manileri ile erzak toplandı.

Saya Gezisinin ardından meydanda sinsin ateşi yakılarak, kar yağışı altında sinsin ve seymen oyunları da sergilendi.

Kaynak: Bülten