Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan emeklilerin merakla beklediği ek ödemelerin, hesaplanmasına ilişkin önemli bir yazıyı köşesinde kaleme aldı. Emekli maaşlarında ek ödemenin nasıl hesaplandığını açıkladı.  

Ek zamsız halindeki emekli maaşları, emeklilerin hesaplarına yattı. Yatan maaşlar, SGK ve Bağ - Kur emeklilerine enflasyon farkından doğan yüzde 37,57’lik zamma göre yattı.

SGK ve Bağ-Kur emeklilerine önce yüzde 5 ek zam yapılmış, gelen tepkiler üzerine de yaklaşık yüzde 6,5 daha ek zam ilave edilmişti.

Emekliler, böylece toplamda yüzde 11,68 ek zamma kavuşmuştu. Enflasyondan doğan yüzde 37,57’lik ilk zam da toplamda yüzde 49,25’e yükseltilmişti.

Zam kararını içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından da yürürlüğe girecek ve Ek zamlar emeklinin hesaplarına yatacak.

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan da köşesinde ek ödemelere ilişkin önemli bilgiler verdi. Özellikle bazı emeklilerin, ek ödeme almadıklarına ilişkin şikayetleri karşışında, ek ödemenin nasıl hesaplandığını açıkladı.  

2006 yılından önce bütün bir yıl toplanan fiş ve faturalar, işlenip bir zarf içerisinde vergi dairelerine teslim ediliyor, ardından da vergi iaresi alınıyordu.

İşte, 2006 yılında bu vergi iadesinin kaldırılarak yerine ek ödeme uygulamasına geçildiğini hatırlatan Noyan Doğan, maaşın yüzde 4’ünün ek ödeme adı altında tüm emeklilerin hesabına her ay yatırıldığını belirtti.

Noyan Doğan, emeklilerin ek ödemelerini yanlış hesaplamasının nedenini de emeklinin eline geçen maaştan kaynaklandığını açıkladı.  

Çünkü emekliler için bankaya yatan maaş içerisinde ek ödemede bulunuyor.

Emekli, yatan maaş üzerinden hesaplama yaptığı için ek ödemesini yanlış hesaplıyor ve ek ödeme miktarı da yüksek çıkıyor.  Bu nedenle emeklilerden en çok “Ek ödeme eksik yatırılmış” şikayetleri geliyor.  

Doğan’a göre bankaya yatan emekli maaşının içinde yüzde 4’lük ek ödeme miktarı da bulunuyor. Önce yüzde 4’ün hesaplanıp, maaştan düşürülmesi gerekiyor.

Böylece çıkan miktar, emeklinin ek ödemesiz asıl maaşı olacağından zam tutarının bu maaşa eklenmesi gerekiyor.  

Ortaya çıkan maaş miktarına da yüzde 4 ek ödeme eklenmesinin ardından emeklinin gerçek maaşı ortaya çıkmış oluyor.

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, emeklilerin maaşlarını hesaplarken doğru hesaplamanın bu olduğuna bir takım örneklemeler vererek dikkat çekiyor.

10 Bin TL’nin Ek Ödemesi Nasıl Hesaplanır?

Noyan Doğan’ın verdiği bilgilere göre bizler de bir örnek hesaplama yapalım.

Örneğin 10 bin TL maaş alan bir emeklinin, bu maaşının içinde yüzde 4’e karşılık gelen 400 TL’lik ek ödeme bulunuyor.

400 TL’lik ek ödemeyi emeklinin aldığı 10 bin TL’den çıkardığımızda, geriye kalan 9 bin 600 TL emeklinin asıl maaşı oluyor.

9 bin 600 TL’ye, emekliye verilecek yüzde 49,25 zam, yani 4 bin 728 TL eklendiğinde, emeklinin ek ödemesiz maaşı 14 bin 728 TL’ye ulaşıyor.

Ortaya çıkan bu miktarın yüzde 4’ü, 589,12 TL’ye denk geliyor. İşte bu rakam, ek ödeme oluyor.

Ek ödeme miktarı olan 589,12 TL’yi, ek ödemesiz 14 bin 728 TL’ye eklediğimiz de ise ortaya çıkan 15 bin 347,12 TL, emeklinin alacağı gerçek maaş oluyor.

Yanlış Hesaplamada ise 175 TL Fazla Çıkıyor

10 bin TL emekli maaşının ek ödemesini bir de yanlış hesaplayalım. Bu maaşın içindeki yüzde 4 ek ödemeyi düşmeden yüzde 49,25 zammı, yani 4 bin 925 TL’yi eklersek, 14 bin 925 TL’ye ulaşıyoruz.

Bu miktarın da yüzde 4 olan ek ödemesi 597 TL oluyor.

Ekonomide Lale Çılgınlığı (Lale Balonu) Nedir? Ekonomide Lale Çılgınlığı (Lale Balonu) Nedir?

Bunu da 14 bin 925 TL’ye eklediğimizde, 15 bin 522 TL’lik yanlış hesaplanmış emekli maaşına ulaşıyoruz.

Böylece doğru hesaplanan maaş ile yanlış hesaplanan emekli maaşı arasındaki fark da yaklaşık 175 TL olarak karşımıza çıkıyor.

Muhabir: Ersan Akbaş