Ticaret Bakanlığı, esnaf ve sanatkârlara sağlanan Hazine destekli, düşük faizli kredi desteğinin nisan ayı sonunda 615,4 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Yapılan açıklamada, bu rakamın Cumhuriyet tarihinde ulaşılan en yüksek kredi hacmi olduğu vurgulandı.

Bakanlık, üretim ve istihdam odaklı ekonomik vizyon çerçevesinde uygulanan kredi destek politikalarına dair güncel verileri kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, "600 milyar lira sınırını geride bırakarak tarihi bir seviyeye ulaşmış bulunuyoruz" denildi.

Fitch, Gelişmekte Olan Ülkelerin Büyüme Tahminini Düşürdü Fitch, Gelişmekte Olan Ülkelerin Büyüme Tahminini Düşürdü

Açıklamaya göre, kredi hacminde yıllar içinde istikrarlı bir büyüme gerçekleşti. 2023 yılında 441 bin 151 esnafa toplam 164 milyar lira kredi sağlanırken, bu yılın ilk dört ayında 86 bin 416 krediyle esnafa 51,5 milyar lira tutarında finansman sağlandı. 2024’ün genelinde ise 232 bin 192 kredi üzerinden 114,8 milyar liralık kaynak dağıtıldı. Nisan sonu itibarıyla esnafın toplam kredi borcu 261,5 milyar lira olurken, aktif kredili esnaf ve sanatkâr sayısı 791 bin 47’ye ulaştı.

18 Ayrı Alanda Destek Verildi

Finansman desteği sağlanan sektörler içinde öne çıkan alanlar da dikkat çekti. Açıklamada toptan ve perakende ticaret sektörüne 82 milyar lira, ulaştırma ve lojistik alanına 72 milyar lira, imalat sanayine ise 22,3 milyar lira tutarında kredi verildiği belirtildi. Bu üç sektörün, toplam kredi bakiyesinin yarısından fazlasını oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca esnaf ve sanatkârlara tarımdan turizme, eğitimden sağlığa kadar 18 farklı başlık altında kredi desteği sunulduğu kaydedildi.

Kredi koşullarında esnaf lehine yapılan iyileştirmelere de açıklamada yer verildi. “Yaptığımız son düzenlemelerle birlikte kredi üst limitlerini artırdık” denilen açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

“İşletme kredilerinde üst limit 1 milyon liraya, yatırım kredilerinde ise 2,5 milyon liraya yükseltildi. İkinci el araç alımlarında azami yaş sınırı 5 olarak belirlendi. İşletme kredilerinde toplam geri ödeme süresi 36 aydan 48 aya çıkarıldı. Taksit ödemeleri üç ay yerine isteğe bağlı olarak altı ayda bir yapılabilecek. Esnafın faaliyet süresi şartı da krediye başvuru için altı aydan üç aya indirildi. Ayrıca esnafımızın ödediği faiz oranı yüzde 29’dan yüzde 25’e düşürüldü. Hazine sübvansiyon oranı da genel işletme ve yatırım kredilerinde yüzde 20’den yüzde 50’ye çıkarıldı.”

Faizsiz Kredi Programları ve Bölgesel Destekler Sürüyor

Bakanlık açıklamasında girişimcilere yönelik faizsiz özel destek programlarının da sürdüğü vurgulandı. Bu kapsamda, genç girişimcilere 145,5 milyon lira, usta girişimcilere 18,9 milyon lira, yok olmaya yüz tutan meslek kollarına ise 17,3 milyon lira kredi sağlandığı bildirildi. Faizsiz kredilerden 768 genç girişimci, 255 usta girişimci ve 270 geleneksel meslek temsilcisi faydalandı. Ayrıca 13 bin 829 esnaf, iş yeri veya taşıt edinme amacıyla kullanılan toplamda 8,9 milyar liralık yatırım kredisinden yararlandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölge esnafına yönelik yapılan destekler de hatırlatıldı. Ödemelerin iki defa altı aylık süreyle ertelendiği belirtilirken, gecikmiş borçlara ait faizlerin silindiği aktarıldı. Deprem bölgesinde 27 bin 202 işletmeye toplamda 6,73 milyar liralık yüzde 50 faiz indirimli kredi desteği verildiği ifade edildi.

Açıklamanın sonunda şu değerlendirme yapıldı:

“Deprem sonrası ticari faaliyetlerin kesintiye uğramaması için gerekli tüm önlemleri aldık. Ticaret Bakanlığı olarak esnaf ve sanatkârlarımızın finansmana erişimini kolaylaştırmaya, maliyet yüklerini azaltmaya ve yeni yatırımları teşvik etmeye kararlılıkla devam ediyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda, ülkemizin kalkınma hamlesinin temel taşı olan esnafımızla birlikte daha güçlü ve sürdürülebilir bir ticaret ortamı inşa edeceğiz.”

Kaynak: AA