Dresden, Saksonya eyaletinin başkentiydi. Bombardımandan önce, iklimi ve mimarisi nedeniyle Elbe üzerindeki Floransa ya da Mücevher Kutusu diye adlandırılırdı.

İkinci Dünya Savaşı öncesinde 500 bin nüfusa sahipken, savaş esnasında hiç bombalanmadığı için güvenli şehir ilan edildi ve nüfusu 1 milyonu buldu.

Dresden, müttefikler tarafından bir fırsat olarak görüldü. Nüfusun fazlalığı ve hava saldırılarına karşı korunmasızlığı gözle görünür bir durumdaydı. İngiliz ve Amerikan hükümetleri bir plan yaptı.

İlk önce şehir bombalanacak daha sonra yangınlar söndürülüp, cesetler toplanıp, halk sığınaklara kaçmaya çalışırken bombardıman tekrarlanacaktı. Böylelikle ölü sayısı artacaktı. Planları başarıyla hayata geçti.

Saldırı 13 Şubat’ta 1945 tarihinde başladı. İngiliz ve Amerikanlar, şehri bombalamaya akşam saatlerinde başladı. 800'e yakın RAF bombardıman uçağı, Dresden'e uçtu. Bombalama başladı. 25 dakikada 2 bin ton bomba atıldı.

İngiliz ve Amerikanlar, Fosfor bombası olarak bilinen “incediaries” bombasını kullandı. Siviller, sirenleri duyunca sığınaklara koşmaya başladı. Ancak ilk saldırı dalgasıyla elektrikler kesildi. İkinci saldırı dalgası gelmeden önce bazı insanlar saklandıkları yerlerden dışarı çıktı.

Halk büyük bir yangının ortasında kaldı. İnsanların kaçacak yeri kalmadı. Bombaların neden olduğu alevler de her yeri sardı. Yangının getirdiği rüzgar bölge sıcaklığını o kadar sıcak bir hale getirdi ki insanlar alevlerden kaçarken öldü. Yanarak hayatını kaybedenlerin yanında, dumandan zehirlenerek ölenler de oldu.

Kabus bununla da bitmedi. Gece saldırılar tekrarlanmaya başladı. Elektrikler, saldırıdan dolayı kesildiğinden halk uyarılar için sinyalleri duyamamıştı. Bombardıman için halkın en yoğun olduğu tren istasyonu, park gibi bölgeler seçildi.

Saldırı bittiğinde, İngilizler altı uçak kaybetti, -üçü kazayla birbirlerini vurmuştu.- Amerikalılar da bir uçak kaybetti.

Resmi rakamlara göre Dresden bombardımanında 25 bin kişi hayatını kaybetti.

Tonlarca patlayıcının Dresden’e bırakılmasıyla tarihi şehir yerle bir oldu. Saldırı sırasında fosfor bombası da kullanıldığı için Dresden günlerce yandı...

Gözdağı vermek için yüzde doksanı yerle bir edilen Dresden şehri, bombalama sonrasında böyle gözüküyordu.

30 bin binadan 27 bine yakını yok oldu.

Bombardıman sonucu yıkılmış olan dünyaca ünlü Dresden Sanat Galerisi.

Alman arşivlerinde yer alan bu 1945 tarihli fotoğrafta enkaza dönüşmüş Dresden Opera Tiyatrosu'nun bombardıman sonrası hali böyleydi.

Enkazların kaldırılabilmesi seneler sürdü.

1951 yılında çekilen bu fotoğrafta görüldüğü gibi kentteki enkaz yıllarca kaldırılamadı.

Doğu Almanya döneminde, Dresden'in büyük kısmı yıkık kaldı. Dresden Kalesi'nin 1969'da çekilen fotoğrafı.

Sonraki yıllarda şehrin neredeyse tamamı İkinci Dünya Savaşı sonrasında, yıkılan binaların birebir aynısı olacak şekilde yeniden inşa edildi.