Ünlü şair Yunus Emre'nin hocası Taptuk Emre'nin mezarı Nallıhan ilçesinde bulunur.
Kentin “Ankyra” adı, İslami devirlerde “Engürü” ve “Angora” biçimlerinde karşımıza çıkarken, kent, 1402 yılında Çubuk Ovasında yapılan Ankara Savaşı’na sahne olmuş ve Ankara bir süre Timur kuşatması altında kalmıştır. Timur’un Anadolu’dan ayrılışından sonra, Mehmet Çelebi, Fetret Devri’nin sonunda padişahlığını ilan edince, Ankara’yı tekrar Osmanlı egemenliği altına almıştır.
Anadolu'daki insan karakterli ilk fosil primat kalıntıları Fikret Ozansoy tarafından Ankara'da bulunmuş ve Ankarapithecus meteai adı verilmiştir.
Frigler’in başkenti olan ve kelime anlamı kör düğüm olan Gordion, bugünkü Polatlı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Yassıhöyük Köyünde yer almaktadır. Friglerden sonra, Ankara ve çevresi, Lidyalıların eline geçmiştir.
Ankara, 1923 yılı itibariyle Türkiye’nin başkenti, en kalabalık ikinci ve yüzölçümü bakımından da üçüncü büyük ilidir. Başkent olarak seçilmesinde de büyük rol oynayan, coğrafi bakımdan ülkemizin merkezinde bulunan Ankara 25 ilçe ve bu ilçelere bağlı 1425 mahalleden oluşmaktadır. Batı Karadeniz Bölgesi’nde kalan kuzey kesimleri hariç kentin büyük bir bölümü İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır.
Ankara’da ilk resmi futbol maçı 21 Ekim 1922 yılında ‘Talimgahgücü’ ve ‘Anadolu Sanatkarangücü’ arasında yapılmış ve ‘Anadolu Sanatkarangücü ilerleyen zamanlarda Ankaragücü adını almıştır.
Pers Kralı I. Dareios döneminde yapılmış “Kral Yolu”nun Ankara’dan geçmesi, kenti ticari ve askeri açıdan önemli merkezlerden biri haline getirmiştir.
Ankara'nın en eski ilçelerinden biri olan Balâ, Hasanoğlan ve Elmadağ gibi yerleşim birimlerini kapsıyordu. Balâ çevresindeki en eski yerleşim yeri önceleri merkez olan Karaali beldesidir. Bu yerleşim yeri 600 yıl önce Karaali adında bir Türk tarafından kurulmuştur.