Künefe
Künefe, Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde bulabileceğiniz bir tatlıdır. Geleneksel bir Ortadoğu tatlısı olmakla birlikte, Türkiye’de en çok Hatay şehrinde yapılmaktadır. Kadayıf, şerbet ve tuzsuz peynir ile yapılan bir tatlıdır. Maraş dondurması ve kaymakla servis edildiğinde kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzettir.
Baklava
Geleneksel Türk tatlıları arasında en meşhur şüphesiz baklavadır. Köken olarak Bizans imparatorluğuna kadar uzansa da tatlısının şu anki tarifi Osmanlı döneminde şekillenmiştir. Türkiye’de geleneksel olarak baklava yufkası olarak bilinen ve tatlıya özel hazırlanan bir yufka ile yapılır. Yufkaların arasına fındık, Antep fıstığı doldurulduktan sonra fırında pişirilen baklava, üzerine şerbet dökülmesi ile son halini alır.
Tulumba
Sade bir hamurun gelebileceği en güzel hal olan tulumba tatlısı, basit olduğu kadar lezzetlidir. Sade bir hamurun kızartılması ardından şerbet dökülerek servis edilen tatlı, geleneksel Türk tatlıları arasında yer alır. Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık olan bu tatlı, her Türk ailesi tarafından sık sık tüketilmektedir.
Şekerpare
Şekerpare, Türkiye’de herkesin severek tükettiği bir tatlıdır. Şerbet tatlısı olarak da bilinen bu lezzet, kurabiye şeklindedir. Hazırlık aşaması bittikten sonra üzerinde fındık ve badem ile servis edilir. Tatlı ve yumuşacık formuyla herkesin tercih ettiği bir tatlıdır.
Güllaç
Güllaç, özellikle Ramazan ayında tüketilmektedir. Osmanlı döneminde ortaya çıkan bu tatlı, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlunun 1539'da sünnet edilmesinin kutlandığı bir zamana ait olan yemek kitabında geçmektedir. Türkiye'nin zengin tatlı mutfağında denenmesi gereken en hafif tatlılarından biridir. Çok ince yufkaların tatlı gül suyu ve süte batırılarak yapılan bu tatlı, üstünde narla servis edilmektedir.
Kabak Tatlısı
Kabak tatlısı, Türk mutfağında yaygın olarak tüketilen bir tatlı çeşididir. Kabak, genellikle kış aylarında bolca bulunan bir sebzedir ve tatlı yapımında da sıklıkla kullanılır. Kabak tatlısı, şeker serpilip fırınlanır ve üzerine kıyılmış ceviz, kaymak veya tahin eklenerek hazırlanır.
Lokma
Geleneksel Osmanlı tatlıları arasında yer alan lokma; un, maya, tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılması ve sonrasında koyu kıvamlı şerbetle tatlandırılarak servis edilmesiyle hazırlanan bir tatlıdır. İlk kez Osmanlı Sarayı’nda kendini gösteren bu tatlı, ülkemizin her bir bölgesinde yapılır. Manevi ve dini değere sahip günlerde halka dağıtılması da yüzyıllardır süregelen bir gelenektir.
Sütlaç
Sütlaç, tartışmasız Türk mutfağının en meşhur sütlü tatlısıdır. Süt, şeker ve pirinç ile yapılır. İçerisine vanilya, tarçın ve nar gibi malzemeler de konulabilir. 15. yüzyılda sütlü aş olarak nitelendirilen tatlı daha sonrasında İtalyan mutfağına girerek Türk usulü sütlü pirinç adı ile sunulmuştur.
Ayva Tatlısı
Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Bursa, milli yemekleri ve tatlılarıyla saray mutfağının gelişmesinde büyük katkı sağlamıştır. Bu mutfaktan doğan lezzetlerden biri de ayva tatlısıdır. Bu tatlı, Bursa'da yaygın olan geleneksel meyve tatlılarından biridir. Ayva ile yapılan bu tatlı, Antep fıstığı ve kaymakla servis edilir. Şerbetli olmasına rağmen çok hafif bir meyve tatlısıdır.
Un Helvası
Un, tereyağı, şeker ve su malzemelerinden elde edilen un helvası, özellikle bayramlarda ve kandil gecelerinde yapılır ve dağıtılır. Kendine has tadı ile çok sevilen un helvasını yapmak ise oldukça kolaydır. Dondurma ile servis edildiğinde, lezzeti ikiye katlanır.