2002’nin Haziran sonuydu. Türk televizyonları daha o sıralar derin devlet ve bu puslu vadinin atmosferini henüz deneyimlememişti.
O yıla kadar Show TV kanalının efsanesi Kurtlar Vadisi’nden önce Deli Yürek’ti. Dizinin yönetmeni Osman Sınav, yine aynı dizinin bazı bölümlerini yazmış Raci Şaşmaz ve Bahadır Özdener’e Show TV’nin bir talebi olduğunu söylemişti.
Kanal, ülkemizde TRT 1 ve Star TV’de yayınlanmış Wiseguy (Büyük Tuzak) adlı Amerikan dizisinin yerli bir uyarlamasının yapılmasını istiyordu.
Wiseguy dizisini yayınlandığı dönemde Bahadır Özdener ve Raci Şaşmaz da izlemiş, aşina olmuş ve çok sevmişlerdi. Ancak Deli Yürek’i yeni bitirmiş ikili, bir daha buna benzer bir aksiyon dizisine imza atmama kararı almışlardı.
İlk başta senarist ikili, bu diziyi başta idrak edememiş ancak Sınav’ın ‘’Terranova mı öyle bir şey ana karakteri’’ demesi üzerine Özdener ve Şaşmaz projeyi hemen sahiplenmiş ve aldıkları karardan vazgeçmişlerdi. Bunun üzerine Raci Şaşmaz, Osman Yalçın’dan diziyi anlatan 10 bölümlük kasetleri istedi ve dizinin 30 bölümlük tretman metnini çıkarmaya başladı.
Ancak bu süreç o kadar kolay ilerlemedi. Çünkü Şaşmaz ve Özdener ikilisi aksiyon dizisi yapmanın yorgunluğunu hala üzerlerinden atamamışken, yeniden seyircinin merakını her hafta diri tutacak bölüm sonlarıyla dolu bir projeye imza atıyorlardı. Onlar için aksiyon metni yazmanın en büyük zorluğu da buydu.
Daha sonra Raci Şaşmaz, projede mutlaka ama mutlaka şu sıralar OdaTV’de yazan Soner Yalçın’ın da olmasını istedi. O dönemlerde Yalçın, derin devlet siyasetiyle ilgili yazı ve kitaplarıyla biliniyordu. Bir şekilde Soner Yalçın da projede yer almayı kabul etti ve dizinin senaryo danışmanı oldu.
Senarist ikili bu projeye başlarken gerçekten de TV için farklı bir şey yapmak istiyorlardı ve Soner Yalçın’ın da dahil olmasıyla hikayenin çıkış noktası Susurluk Kazası üzerine kuruldu. Özellikle bu kaza, Türkiye’de derin devlet, mafya, uluslararası devletlerin gizli ilişkileri gibi kavramları yeniden gün yüzüne çıkarmıştı.
2002’nin Temmuz ayında dizinin neredeyse 90 bölümünün dramatik yapısı, hikaye çatısı vs. kurulmuştu. Ana ve yan karakterlerin bölümlerdeki gözükme sürelerinin uzun ve kısalığı da o dönem için Türk televizyonlarında bir ilk olacaktı.
Dizinin ismi olan ‘’Kurtlar Vadisi’’, Soner Yalçın ve Raci Şaşmaz’ın tartışmaları sırasında ortaya çıktı.
Kurtlar Vadisi’nin ilk sezonu için önemli bir yer tutan kumarhane illegal bir şekilde dizi için kuruldu.
Dizide otomatik silahların yapılmasıyla ilgili Raci Şaşmaz’ın Rize’de iletişimde olduğu adamlardan biri, Kolpaçino’da Ekrem Abi ve dizinin Abidin’i olarak tanınmış ve ilk kez oyunculuk serüvenine başlayan Abidin Yerebakan’dı. Yerebakan dizide oynaması şartıyla silahların yapımını kabul etmişti. Silahlar yapılamasa da Şaşmaz onun bu ricasını kıramadı.
Kurtlar Vadisi, 2003’ün Ocak ayında Show TV’de ilk bölümü yayınlanmadan önce çok önceden yüksek reytingleri garantilemişti aslında. Zira ilk bölümün yayınlanmasından önceki tam 6 ay boyunca gösterilen çarpıcı tanıtım, gündeme bomba gibi düşmüştü. Levent Dönmez’in seslendirdiği tanıtımda sadece yazılar ve puslu bir vadi vardı.
Dizide gizli bir örgüt için çalışan Ali Candan’ın yüz ve kimlik değiştirerek mafyaya sızması ve burada Polat Alemdar adıyla içinde bulunduğu büyük organizasyonu çökertmesi konu alınıyordu. Yan hikayelerde ise Kurtlar Konseyi’nin oluşturduğu bir grubun arasındaki çıkar çatışmaları ve diyaloglarında, Türkiye’nin o dönemdeki uluslararası siyaset ve derin devlet ilişkilerine daha çok gönderme yapılıyordu. 28 Şubat, Susurluk, Körfez Savaşı, Irak gibi pek çok siyasi hadisenin bazı tarafları senaryoda işleniyordu.
Kurtlar Vadisi, sadece birkaç bölümü sonrası gündemde türlü tartışmalara yol açtı. The Simpsons gibi onun da bazı olacakları önceden bildiği, anlatılanların tamamen gerçek olduğuna yönelik sorular gündemden hiç düşmedi. Öte yandan sonu gelmez bir komplo teorisi bağımlılığını da ciddi oranda artırdı.
Dizinin en önemli karakterlerinden Çakır’ın 45. bölümde ölmesinin ardından Türkiye’de belki de ilk kez bir TV karakteri için derin bir yas ilan edildi. Cenaze namazı kılınmasında lokma dağıtmaya, sokaklarda geniş bir kalabalığın yürüyüşünden Çakır’ı öldüren karakteri canlandıran oyuncuyu dövmeye kadar ilginç olaylar yaşandı.
Polat Alemdar’ın mafya imajı, derin devlet tartışmalarının yanında, dizinin gençlere kötü örnek olması ve şiddete özendirmesi gibi konuları da yoğun bir şekilde beraberinde getirdi. Gökhan Kırdar’ın dizi için yaptığı müzikler de o dönemlerde, seyirci tarafından oldukça beğeni kazanırken, bilhassa ‘’Cendere’’ parçası kimi zaman dizinin de önüne geçerek cep telefonlarının vazgeçilmez melodisi haline geldi.
Dizinin hafızalarda yer eden final bölümü için başta Al Pacino düşünülüyordu. Raci Şaşmaz ve diğer ekip bunun için tüm imkanlarını seferber etti. Pacino gelemedi ama Andy Garcia ve Sharon Stone’u getirmeyi başardılar. Takvimler 22 Aralık 2005’i gösterdiğinde ilk kez bir Türk dizisinin jeneriğinde Hollywood’un iki ünlü ismi yer alıyordu.
97 bölüm boyunca Türk TV tarihine damga vuran Kurtlar Vadisi efsanesi, başka dizileri ve filmleriyle de devam etti. Bugün dizinin yeniden bir dijital platformda başlayacağı konuşuluyor.