Rusya Savunma Bakanlığı Rusça’da sonsuz anlamına gelen NATO’nun “Şeytan II” (Satan II) olarak isimlendirdiği RS-28 SARMAT MIRV termonükleer füzeleri tanıttı.

Sarmat, adını MÖ 3. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar Rusya ve Ukrayna'nın güneyindeki Pontus-Hazar bozkırlarında yaşadığı düşünülen ve gelişmiş kültürleri, teknoloji kullanımları ve kadın savaşçı kodlarıyla bilinen eski Doğu İranlı atlı göçebeler konfederasyonu olan Sarmat halklarından alıyor.

NATO Rusya’nın yeni füzesine ‘Şeytan 2’ ismini veriyor. Sarmat Sovyet yapımı olan 1962’de tasarlanmış Voevoda’nın yerini alacak. Voevoda’ya NATO zamanında SS-18 Şeytan ismini vermişti. Bu sebepten yeni füzeye Batı ‘Şeytan II’ diyor.

'2. Şeytan' isimlendirmesi aslında Sarmat'ın yerini alacağı füze sistemi olan R-36M füzesi için kullanılan, NATO raporlama adı 'SS-18 Satan'dan geliyor. Ancak bu, Rusya ordusu tarafından şimdiye dek kullanılmadı.

Sarmat üzerindeki ilk geliştirme çalışmaları 2011 yılında başlatıldı. 2014 yılında Rusya'nın Ukrayna'nın savunma sanayisiyle ilişkisini kesmesine neden olan Kiev'deki Maydan darbesinden sonra hız kazandı.

RS-28 Sarmat, Rusya'nın yeni nesil silo tabanlı, üç aşamalı, sıvı yakıtlı, çoklu bağımsız hedeflenebilir yeniden giriş aracı donanımlı kıtalararası balistik bir füze.

35,3 metre uzunluğa ve 220 ton ağırlığa sahip Sarmat'ın menzilinin 10 bin ila 18 bin kilometre olduğu düşünülüyor. Bununla birlikte Sarmat, 15 kadar nükleer başlık taşıyabiliyor. Bu füze türlerine MIRV (bağımsız olarak hedeflenebilir çoklu araç) deniyor.

20 kadar Avangard hipersonik süzülme aracı veya düşman füze savunmalarının dikkatini dağıtma ve şaşırtmaya dönük sahte savaş başlıkları da dahil olmak üzere başlıklar ve karşı önlemlerin bir kombinasyonu ile donatılabiliyor. Sarmat öte yandan, kendisine fırlatılan önleyici füzeleri kandırabiliyor.

ABD'nin envanterindeki Minuteman III adlı KABF, her biri maksimum 475 kiloton TNT gücünde üç nükleer savaş başlığı taşıyabiliyor. Böylece füze, 1,425 megaton TNT gücüne ulaşabiliyor. Sarmat ise toplamda 50 megaton TNT gücüne erişebiliyor. Ayrıca Rusya, Sarmat'ın hipersonik hızı geçebildiğini öne sürüyor.

SARMAT füzesinin farklı yörüngelerde uçma yeteneği, füze savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirilmesini de engellemektedir. Bu anlamda Putin, silahın tüm füze savunma sistemlerini geçebildiğini dile getirmiştir.

Hatta Putin, söz konusu silahı tanıtırken “Dünyada henüz böyle bir silah yok ve uzun süre de olmayacak” ifadelerini kullanmıştır.

ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Ian Williams, Sarmat’ın "muhtemelen dünyadaki en güçlü silah" olduğunu öne sürdü.

Taşıdığı savaş başlıkları birbirinden bağımsız hedeflere gidebileceği için bir füze 10 şehri yok edebileceği düşünülüyor.

Telegraph'a konuşan ve adı açıklanmayan bir askeri analist de füzenin, Rusya'nın en batısına konuşlandırılması halinde Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'ya 13 dakikada ulaşabileceğini söyledi.

ABD'nin elinde şu anda Sarmat'ın muadili bulunmuyor.

Satan 2'nin ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attığı atom bombalarından 2000 kat daha güçlü olduğu belirtiliyor.

Rusya'nın nükleer doktrini; nükleer silah kullanımını, kitle imha silahları kullanan geniş çaplı bir düşman saldırısına misilleme ya da ülkenin bütünlüğünü tehlikeye atacak kadar şiddetli bir konvansiyonel saldırı ile sınırlıyor. Bu da Rusya'nın Sarmat'larını ya da taktik ve stratejik diğer nükleer silahlarını böyle ciddi bir tehdit olmadığı sürece kullanmayacağı anlamına geliyor.