Airbus A400M Atlas, orduların askerî gereçleri havadan taşıma isteklerini karşılayabilmek amacı ile Airbus Military tarafından tasarlanıp geliştirilen dört turboprop motorlu bir ulaştırma uçağıdır.
A400M Atlas, ağır yüklerin taşınması, askeri personel ve ekipmanın nakliyesi, insani yardım operasyonları ve hava yolu tankeri gibi çeşitli görevler için kullanılabilir. Geniş iç hacmi ve kısa kalkış ve iniş kabiliyeti, zorlu operasyonlarda kullanılmasını sağlar.
Günümüzün silahlı kuvvetleri personel ve kaynaklarını hızla nakletmek ve görevlendirmek için esnek ve mali olarak uygun araçlara ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaç 1997 yılında hepsi NATO üyesi olan sekiz Avrupa ülkesi tarafından kabul edilen ortak “Avrupa Personel Gereksinimi”‘ne de yansıdı. Bu gereksinimi karşılayacak birkaç teklifin değerlendirilmesinin ardından ülkeler, 27 Temmuz 2000’de seçimlerinin Airbus A400M önerisi lehine olduğunu açıkladılar.
A400M bir OCCAR (Ortak Silahlanma İşbirliği Örgütü) projesidir. Türkiye OCCAR üyesi olmayıp proje ortağı ülke konumundadır. Katılımcı ülkelerin şu andaki niyeti 170 uçak tedarik etmektir. Ülkeler ve sipariş miktarları şu şekildedir; Almanya: 53, Fransa: 50, İspanya: 27, İngiltere: 22, Türkiye: 10, Belçika: 7, Lüksemburg: 1, Program üyesi olmayan Malezya ise 4 uçak siparişi vermiştir.
Türk Hava Kuvvetlerimizin gücüne güç katacak ve ülkemizin savunmasına önemli katkılar sağlayacak onuncu Uçak, kabul test faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından Hava Kuvvetleri uçuş ekibi tarafından 30 Mart 2022 tarihinde yurdumuza getirilerek Kayseri/Erkilet 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı’na konuşlandırılmıştı.
A400M nakliye uçağı sökülüp takılabilen koltuk sistemiyle personel nakline ve yolcu aktarımını üstlenebilmektedir. Bu kapsamda Çin’in Wuhan kentinde baş gösteren COVID-19 virüsünden etkilenmemeleri için kentte bulunan Türk ve dost ülke vatandaşlarının ülkemize getirilmesi için Türk Hava Kuvvetleri’ne ait A400M ile tahliye operasyonu gerçekleştirilmişti. Bu Operasyonda A400M’e yolcu taşımasına uygun olacak şekilde koltuklar takılmış ve yüksek KRBN izolasyonu da gerçekleştirilmişti.
Türk Hava Kuvvetleri Ocak 2020’de meydana gelen Elazığ Depremi sonrasında da Ankara ve İstanbul illeri başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından Elazığ’a bir hava köprüsü oluşturdu. Bu hava köprüsünün baş aktörü Türk Hava Kuvvetleri’ne ait beş adet A400M nakliye uçağı oldu.
Türkiye`nin envanterinde 10 adet Koca Yusuf bulunurken Türk Silahlı Kuvvetleri bu uçakları askeri operasyonlarında başarıyla kullanıyor. Ancak kullanımı yalnızca bununla sınırlı değil. Dünya’nın birçok yerine yardım ulaştıran Koca Yusuf, bugün de yardımlarına Gazze için devam ediyor. Türkiye Gazze`ye 7 Ekim`den bu yana 7 uçuş gerçekleştirdi, binlerce tonluk insani yardım malzemesi gönderdi.
A400M nakliye uçağının logosunda ise Dünya’yı taşıyan bir leylek var. Bu logo, A400M’nin nerede bir insani dram yaşanıyorsa oraya yardımlarını götürdüğünü ya da oradaki mağdurları güvenli bölgelere taşıdığını temsil ediyor.