Frances Hamilton Arnold, 25 Temmuz 1956'da doğmuş Amerikalı bir kimya mühendisi ve bilim insanıdır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde Kimya Mühendisliği, Biyomühendislik ve Biyokimya Bölümü'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Arnold, enzimlerin yönlendirilmiş evrimi hususundaki çalışmalarıyla 2018 Nobel Kimya Ödülü'nü alma başarısını göstermiştir.

Eğitimine Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de başlayan Arnold, yüksek lisans ve doktora derecelerini aynı üniversiteden almıştır. Burada fiziksel kimya alanında çeşitli araştırmalar yürütmüştür. Doktora sonrası dönemde, Arnold Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesörlük yapmış ve enzim mühendisliği alanında ilham veren çalışmalara imza atmıştır.

Arnold'un en önemli katkılarından biri, enzimlerin doğal evrim sürecini taklit ederek, laboratuvar ortamında istenen özelliklere sahip enzimlerin tasarlanmasını sağlayan yöntemleri geliştirmesidir. Söz konusu yöntemler, biyoteknoloji, ilaç ve kimya endüstrilerine devrim niteliğinde yenilikler getirmiştir. Arnold'un çalışmaları, biyokimyasal süreçlerin anlaşılması ve biyoaktif bileşiklerin üretimi gibi birçok alanda uygulama hayata geçirilmiştir.

Dünyanın En Kısa Kadını Jyoti Amge Kimdir? Dünyanın En Kısa Kadını Jyoti Amge Kimdir?

Frances Hamilton Arnold, bilim dünyasında pek çok prestijli ödüle layık görülmüştür. Bunlar arasında 2011 Millenium Teknoloji Ödülü, 2013 Charles Stark Draper Ödülü ve 2016 Teknoloji ve Mühendislik Ödülü gibi bilim camiasında itibar gören ödüller bulunmaktadır.

Arnold'un çalışmaları, biyoteknoloji alanında gelecekte bu alandaki gelişmelere yön verecek niteliktedir. Bugün, Arnold'un öncülük ettiği araştırma grupları, enzim mühendisliği, protein mühendisliği ve biyokatalizörler gibi alanlarda devam eden yenilikçi çalışmalar yürütmektedir.

Muhabir: Necmettin Kurucu