Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mansur Doğan, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü'nde işitme kaybının erken tanısının önemini vurguladı. Ayrıca, işitme kaybı sadece yaşlılar için değil, her yaşta karşılaşılan bir sağlık sorunu olduğunu hatırlattı. Çocuklarda erken teşhis, okul başarısını ve sosyal gelişimi etkileyen işitme kaybını önleyebilir.
Erken Tanı Çocukların Gelişimi İçin Hayati Öneme Sahip
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mansur Doğan, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, işitme kaybında erken tanının büyük önem taşıdığını vurguladı.
İşitme kaybı, özellikle çocuklar için zeka gelişimini, okul başarısını ve sosyal iletişimi olumsuz etkileyebiliyor.
Yenidoğan İşitme Tarama Testi Erken Teşhis İçin Kritik
Doç. Dr. Mansur Doğan, Türkiye’de 2014 yılından itibaren uygulamaya giren yenidoğan işitme tarama testinin, işitme kaybı olan bebeklerin erken tespiti için büyük bir fırsat sunduğunu belirtti.
"Yenidoğan işitme tarama testi ülkemizde 2014 yılından itibaren başladı. Bebek doğar doğmaz Türkiye'de olduğu gibi hastanemizde de yenidoğan taraması yapılmakta bu sayede işitme kayıplı bebekler erkenden tespit edilerek tedavileri erkenden yapılmaktadır" sözleri ile yenidoğan işitme testinin uygulandığını ifade eden Doğan, işitme kaybı olan bebeklerin erken teşhis edilerek tedavi sürecinin başlatıldığını belirtti.
İşitme Kaybı Her Yaşta Karşımıza Çıkabiliyor
İşitme kaybının sadece çocuklarda görülen bir problem olmadığını vurgulayan Doğan, 65 yaş ve üzeri bireylerde yaşa bağlı işitme sorunlarının yaygın olduğunu, ayrıca yüksek sese uzun süre maruz kalan gençler ve işçilerde de işitme kaybı görülebileceğini söyledi.
"Dış kulak yolunu tamamen kapatan kulaklıklarla uzun süreli yüksek sese maruz kalan genç bireylerde de birtakım hastalıklara bağlı olarak işitme kayıpları izlenmektedir. Kısacası işitme kaybı her yaşta karşımıza çıkabilmektedir. Bu nedenle işitme kaybı hisseden bireylerin en kısa sürede kulak burun boğaz hekimine başvurmaları erken tanı ve tedavi açısından önemli" sözleri ile erten tedavinin önemini hatırlattı.
Dünya Genelinde Milyonlarca İşitme Engelli Birey Var
Dünya genelinde 32 milyondan fazla işitme engelli birey bulunduğunu, Türkiye’de ise 2 milyondan fazla işitme engelli kişi olduğunu belirten Doç. Dr. Mansur Doğan, bu durumu toplum sağlığı açısından kritik bir sorun olarak değerlendirdi.
İşitme kaybı ile ilgili toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine vurgu yapan Doğan, erken teşhis ve tedavi ile işitme kayıplarının önlenebileceğini söyledi.