Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu görüşü, birçok kişi tarafından bilinse de bu görüşün doğruluğu konusunda farklı düşünceler mevcut. Bazı araştırmalara göre insanların çoğu, kahvaltı öğününü atlıyor. Peki, bu durum vücudumuza ne gibi etkiler yapıyor? Bu sorunun cevabı, kime sorduğunuza bağlı olarak değişiyor.

Kahvaltının Fizyolojik ve Psikolojik Etkileri

Bazı beslenme uzmanlarına göre kahvaltıyı atlamak insülin salgısında bozulmalara yol açabilir. Bu durum düşük kan şekeri seviyelerine neden olabilir ve bu da yorgunluk, kafa karışıklığı ve kötü ruh hali gibi belirtilerin yaşanmasına sebep olabilir. Bu nedenle kahvaltı yapmamak için çok fazla nedeniniz olsa da mutlaka kahvaltı yapmalısınız.

Ancak kahvaltı seçiminin kalitesi de önemlidir. Şekerli gevrekler ve işlenmiş etler gibi besinler, kalori sağlar ancak besin değeri açısından yetersiz olabilir. Yine de beslenme uzmanları, bu tür kötü kahvaltıların, hiç kahvaltı yapmamaktan daha iyi olduğunu belirtiyor. 

Yine bazı beslenme uzmanları, kahvaltının ne zaman yapıldığından ziyade, besin kalitesine odaklanmayı öneriyor. Kahvaltıda zeytin, meyve, yağlı balık ve ceviz gibi beyin sağlığına iyi gelen gıdalar tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Gençler ve Kahvaltı

Kahvaltının bilişsel performans üzerindeki etkileri hakkında kesin sonuçlar bulunmasa da çocukların kahvaltı yapmalarının, genellikle okulda daha iyi öğrenmelerine ve daha az davranış sorunları yaşamalarına yardımcı olduğu düşünülüyor. 

16. Yüzyılda Amerikan Gümüşü Osmanlı'yı Nasıl Etkiledi? 16. Yüzyılda Amerikan Gümüşü Osmanlı'yı Nasıl Etkiledi?

Aralıklı Oruç

Aralıklı oruç gibi bazı diyet yaklaşımları, kahvaltıyı atlamayı ve belirli saatlerde yemek yemeyi öngörüyor. Bu yaklaşım, bazı kişilerde metabolizmayı ve sağlık durumunu olumlu yönde etkilese de herkes için uygun olmayabilir.

Dolayısıyla, kahvaltıyı tercih edip etmemek kişisel bir tercih olarak değerlendirilebilir. Kahvaltının sizin için uygun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, kendinizi nasıl hissettiğinize dikkat etmektir. Sağlıklı bir yaşam tarzı ve dengeli beslenme, kişisel ihtiyaçlara göre şekillendirilmelidir.

Muhabir: Handan Işıksal