Karaman'da etkili olan zirai don, elma üreticilerini büyük zarara uğrattı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zarar gören elma bahçelerinde incelemelerde bulunarak, afetin tarım üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Karaman’da merkeze bağlı Kılbasan köyünde zirai don felaketi yaşayan üreticilerle bir araya gelen TZOB Başkanı Bayraktar, elma bahçelerinin büyük zarar gördüğünü belirterek, kar yağışı ve ardından oluşan zirai donun, bölgedeki tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Karaman’da Elma Kaybı Yüzde 85
Karaman’daki elma üretiminin ülke için büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "16 milyon elma ağacıyla yıllık 700 bin tonun üzerinde elma üretimi yapılmakta ve bunun büyük kısmı ihracata gönderiliyor. Ancak şu anda bu üretimin büyük bir kısmı kaybedildi. Yaptığımız tespitlerde yüzde 85'lik bir kayıp söz konusu” diyerek bazı ağaçların meyve bile vermeyebileceğini söyledi.
Bayraktar, ülke genelinde yaşanan zirai donun yalnızca elma üretimini değil, aynı zamanda badem, üzüm, ceviz ve kiraz gibi ürünleri de olumsuz etkilediğini belirterek bu afetten hububat alanlarının da bir ölçüde zarar gördüğünü aktardı.
Yardımlar Hızlı Bir Şekilde Çiftçilere Ulaşmalı
Bu nedenle tarım sigortalarının önemine tekrar vurgu yapan Bayraktar, TARSİM’in (Tarım Sigortaları Havuzu) gücünün artırılması gerektiğini kaydetti.
Bayraktar, üreticilerin TARSİM'den beklentilerini de dile getirerek, "Böyle bir afetin ardından üreticilerimizin zararlarının büyük kısmı TARSİM kapsamında tazmin edilebilirdi. Tarım sigortalarını daha güçlü hale getirmek için gereken adımları atmamız şart. Üreticiler, daha deneyimli personellerin sahaya gönderilmesini talep ediyor" dedi.
Bunun yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, üreticilerin maliyetlerini dikkate alarak bir yardım programı başlatacağı bilgisini de veren Bayraktar, bu yardımların hızlı bir şekilde çiftçilere ulaşmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.