Kendi sesinizden neden nefret ettiğinizi merak ediyorsanız paniğe kapılmanıza veya sizde bir sorun olduğunu varsaymanıza gerek yok. Herkes gerçekte sesinin neye benzediğini duyunca hayal kırıklığına uğruyor. Kendilerine çalınan kayıtlı seslerini dinlediğinizde, kafanızın karışması ve hatta tiksinti duymanız hiç de alışılmadık bir durum değil gibi görünüyor.

Oscar’lı Madison ‘Reptilia’ ile Farklı Sulara Dalıyor Oscar’lı Madison ‘Reptilia’ ile Farklı Sulara Dalıyor

Kendinizi duymanın tuhaf olmasının nedenleri hem bilimsel hem de son derece kişiseldir. Her konuştuğunuzda biyolojik düzeyde gerçekleşen süreçler vardır. Ayrıca seslerin nasıl "olması gerektiği" konusunda kişisel ve kültürel bakış açıları da bulunmaktadır. Bu kaçınılmaz olarak insanların kendi seslerinden rahatsızlık duymasını etkiler. Kendi konuşmanızı duyduğunuzda, kendi bedeninizde fizyolojik olarak sesinizi yaratmak için olup bitenler, sesinizin nasıl olduğuna dair kendi algılarınız ve beklentilerinizle çatıştığında, bir tür varsayımsal fırtına yaratılır.

Sesiniz Kafanızın İçinden Geçerken Farklı Çıkıyor

Konuştuğunuzda aslında kafanızda iki farklı birleşik ses duyarsınız. Bunlardan biri, konuşma sesinizin gerçek sesidir. Diğeri ise ses tellerinizden çıkan ve boğazınızda yankılanan titreşimlerin sesidir. Ancak yüksek sesle konuştuğunuzda, diğerleri sizin duyduğunuz tüm iç sesleri değil, yalnızca gerçek sesi duyarlar. Bu, sizin duyduklarınızla diğer insanların duydukları arasındaki eşitsizliği açıklar.

Çoğu Kişi Kendi Sesini Tanıyamaz

İnsanlar seslerinin neye benzediğine o kadar inanıyorlar ki kendi seslerini tanımakta zorlanıyorlar. Bir çalışma, insanların yalnızca yüzde 38'inin kendi seslerini dinlediğinde hemen tanıyabildiklerini bulmuştur. Bu aydınlatıcı sayı, bir kişinin kendi sesinin neye benzediğini düşündüğü ile gerçekte neye benzediği arasındaki büyük uçurumu göstermektedir.

İnsanlar Seslerinin Gerçekte Olduğundan Daha Derin Olduğunu Düşünüyorlar

Sesinizin gerçekte olduğundan çok daha derin olduğuna inanma olasılığınız yüksektir. Bu algı, konuştuğunuzda yayılan ses titreşimlerinin frekansını azaltan kafanızın içindeki akustik ile ilgilidir. Sonuç olarak, kafamızın içinde duyduğumuz ses, bu ekstra gürlemeler nedeniyle daha alçak, daha zengin ve daha yumuşaktır.

İnsanlar Kendileriyle İlgili Gerçeklerle Karşı karşıya Kalmaktan Rahatsızlar

Kendi sesinizi duymanın bu kadar garip ve kıvrandırıcı olmasının bir başka nedeni de, insanların kendileri hakkındaki gerçeklerle yüzleşmekte zorluk çekmesi o kadar da basit olmayan bir gerçektir. Kişi belirli bir inanca bağlı kaldığında, aksi yönde kanıt verilmesi moral bozucu olabilir. Sesinizin size çalındığını duyduğunuzda, kayıt sizi sesinizin neye benzediğine dair uzun süredir inandığınız inançtan kurtarabilir.

Sesinizi Duymak Aynaya Bakmak Gibidir

Kendinize boy aynasında bakmanın rahatsız edici olması gibi, kendi sesinizi duymak da rahatsız edicidir. İdeal bir vücuda sahip olabilirsiniz ve yine de kendinizi gördüğünüzde rahatsız olabilirsiniz.

Sesiniz Parmak İziniz Kadar Eşsiz

Çoğu insanın kendi sesine verdiği tepki tamamen doğaldır. Ancak hiçbir şekilde garanti edilmez. Her insan sesi bir sonrakinden farklıdır. Aslında sesiniz parmak izleriniz kadar eşsizdir.

HABER MERKEZİ

Editör: Sibel BAY