Küresel piyasalar, ABD’den gelen verilerin ekonomik yavaşlamaya dair endişeleri körüklemesiyle negatif bir seyir izlerken, gözler bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde. Bu rapor, yatırımcılar için kritik öneme sahip. 

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine dair belirsizlik devam ederken, bugünkü istihdam verilerinin piyasalardaki volatiliteyi artırabileceği öngörülüyor. Enflasyonun istenilen seviyelere ineceğine dair güven artsa da, resesyon korkuları fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor. 

Dün açıklanan verilere göre, ABD'de ADP Araştırma Enstitüsü’nün Stanford Digital Economy Lab ile iş birliğiyle hazırladığı özel sektör istihdamı, Ağustos ayında sadece 99 bin kişi arttı ve Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. İşsizlik maaşı başvuruları ise 31 Ağustos haftasında 227 bine düşerek beklentilerin altında kaldı. 

Hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ağustos’ta bir önceki aya göre 0,7 puan artarak 55,7 seviyesine çıktı. ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (ISM) hizmet sektörü PMI verisi ise aylık bazda 0,1 puan artarak 51,5’e yükseldi ve beklentileri aştı. 

Uzmanlar, düşük özel sektör istihdamına rağmen bu verilerin durgunluk endişelerini hafifçe azalttığını belirtiyor. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik oranı, piyasalardaki yönü belirleyici olacak. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, işe alım hızındaki düşüşe rağmen işgücü piyasasının sağlıklı olduğunu vurgulayarak, "İkinci çeyrekte büyüme yüzde 3 hızla devam etti" dedi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise, yakında başlaması muhtemel faiz indirimlerinin büyüklüğünü belirlemek için Ağustos ayı istihdam raporunun kritik olduğunu söyledi. 

İmalat Sektöründe Beş Yılda Beş Kat Artış: 11,7 Trilyon Lira İmalat Sektöründe Beş Yılda Beş Kat Artış: 11,7 Trilyon Lira

Para piyasalarında ise Fed'in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağına neredeyse kesin gözüyle bakılırken, bu ay 50 baz puanlık bir indirime gidilebileceği ihtimali yüzde 43 olarak değerlendiriliyor. 

Tesla, Avrupa ve Çin’de gelecek yıl otonom araçlarını piyasaya süreceğini duyurduktan sonra hisselerinde yüzde 5’e yakın artış yaşandı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,73 seviyesinde kapanırken, dolar endeksi 101 seviyesinde kaldı. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,1 artışla 2.519 dolara yükseldi. 

Brent petrolün varil fiyatı, OPEC+ üyelerinin üretimi artırma planlarını iki ay erteleme kararının ardından yüzde 0,1 yükselerek 72,7 dolardan kapandı. Yeni günde ise yüzde 0,2 düşüşle 72,6 dolardan işlem görüyor. 

ABD borsalarında Nasdaq endeksi yüzde 0,25 artarken, S&P 500 yüzde 0,30 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,54 düştü. ABD vadeli endeksleri ise yeni güne düşüşle başladı. 

Avrupa borsaları dün satış baskısıyla kapanırken, Avro Bölgesi’nde bugün açıklanacak büyüme verisi yatırımcıların odağında bulunuyor. Almanya’da Temmuz ayında fabrika siparişleri yüzde 2,9 artarak yükselişini ikinci aya taşıdı. 

Almanya'daki Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ülkenin zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle 2024 büyüme tahminini yüzde 0’a, 2025 tahminini ise yüzde 1,5’ten 0,9’a düşürdü. 

Kurumsal gelişmelerde, BMW Group, Japon Toyota ile iş birliği yaparak hidrojenle çalışan ilk aracını 2028’de seri üretime geçirmeyi hedeflediğini açıkladı. DAX 40 endeksi dün yüzde 0,08, CAC 40 endeksi yüzde 0,92 ve FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 geriledi. 

Asya piyasalarında ise satış baskısı devam ederken, Japonya'da Temmuz ayı hane halkı harcamaları yıllık bazda yüzde 0,1 arttı. Japonya Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımlarına dair beklentiler güçlü kalmayı sürdürüyor. 

Hong Kong'da ise Süper Tayfun Yagi nedeniyle piyasalar bugün kapalı. 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 0,48 düşerek 9.936,76 puandan kapandı. Bugün Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirme raporu dikkatle izlenecek. 

Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 düşüşle 33,9580 seviyesinde kapandı.

Kaynak: AA