SİBEL BAY
Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası (AYTHESOD) Kurucu Başkanı Ramazan Akpınar, esnaf kuryelik modeli ile birçok sosyal haktan mahrum kaldıklarını belirterek, “Sigortamız yatırılmıyor. Bununla birlikte çalışan esnaflarımızın kullandığı motorlar firma tarafından değil, bireysel olarak bizler tarafından karşılanıyor. Aynı zamanda motor ile beraberinde gelen vergi, muayene ve sigorta masrafları da yine kurye esnaflar tarafından ödeniyor. Kaza yaptığımızda aylarca çalışamayan arkadaşlarımız rapor desteklerinin olmaması nedeniyle oldukça zor durumlarla karşı karşıya kalıyorlar.” diye konuştu.
Zor Şartlar Pandemi ile Başladı
Sigortalı kuryelik yapan hiçbir çalışanın esnaf olarak bu alanda faaliyet göstermek istemediklerini ancak pandemi dönemi ile bu duruma mecbur bırakıldıklarına değinen Akpınar, “Pandemi sürecinde küçük ölçekli birçok restoran, lokanta ve benzeri yerler kapanmalara gitti. Dolayısıyla pek çok yerlerde çalışan insanlar işsiz kaldı. Bu dönemde ise iş arayan insanlar ise esnaf kuryelik modeline yöneldi. O dönem bu işin yapılabilme yeteneğine dahi bakılmadı ve sonuç olarak da birçok arkadaşımız vefat etti.” şeklinde ifade etti.
Sorunlara Çözüm Bulmak Amacıyla Bir Araya Geldiler
Esnaf kuryelik modeli ile birlikte yaşanan sorunların çözüme kavuşabilmesi için kendi esnaf odasını kurduklarını belirten Akpınar, “Esnaf odamızı kurmak amacıyla yaklaşık üç yıl önce altyapı çalışmalarımıza başladık. Akabinde ise gerekli kurum ve kuruluşlara başvurularda bulunduk. Son olarak ise Ticaret Bakanlığı Koordinasyon Kurulu tarafından şu anki ismimiz olan Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası ile kurulabileceğimiz söylendi. Biz de bunun üzerine Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da kurulum iznimizi aldık. Gerekli tüm adımları yaptıktan sonra ise 19 Kasım’da genel kurulumuzu gerçekleştirerek kendimizi duyurduk.” diye konuştu.
“Yönetmeliğimizin Çıkarılmasını İstiyoruz”
Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası’nın kurulması ile faaliyetlerine hemen başladıklarını dile getiren Başkan Ramazan Akpınar, “Önemli birçok kurum ve kuruluşun yer aldığı ve yaklaşık 60 kişiden oluşan bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştay ile esnaf kuryelerin bir yönetmeliği olması gerektiğini gündeme getirdik. Nasıl ki bir taksi, özel halk otobüsü, dolmuşçu şehir içi taşımacılığı yapıyorsa biz de aynı statüde faaliyet gösteriyoruz. Dolayısıyla bu meslekler gibi bizlerin de gerekli haklardan yararlanmak istiyoruz. Nasıl ki diğer meslek gruplarının bir yönetmeliği varsa biz de kuryeler için gerekirse bir kanun, yönetmelik, yönerge çıkartılması, standartların oluşturması ve bu yönetmelik çatısı, bu kanun çatısı altında da standartları belirlenmiş, düzenli olarak çalışmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Kuryeler için Dinlenme Alanları Kurmak İstiyorlar
Kuryelerin yaşadığı en büyük sorunlardan birinin de kuryeler için dinlenme alanlarının bulunmaması olduğuna dikkat çeken Akpınar, “Zaman zaman çalıştığımızın çoğu firmanın bulunduğu bir deposu bile olmayabiliyor. Dolayısıyla biz kuryeler çoğunlukla sokaklardayız. Dinlenecek yahut bekleyecek bir alanımız dahi olamayabiliyor. Kışın soğukta, yazın ise sıcakta bekleyerek hastalık tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Biz de nasıl ki taksicilerin, dolmuşçuların ve otobüslerin durakları varsa biz de yoğunlukta olduğumuz bölgelerde dinlenme durakları yaptırmak istiyoruz. Kimi zaman park ve bahçelerde oluşan motor kuryeler görüntü kirliliğine de yol açabiliyor.” dedi.