Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ilk yargı paketinde, kamu güvenliğini tehdit eden davranışlara karşı cezai yaptırımlar ağırlaştırılacak.

TBMM Başkanlığına önümüzdeki günlerde sunulması beklenen paketle trafik magandalarına, silahla ateş edenlere ve yaralama suçu işleyenlere verilen cezalar artırılacak.

AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında söz konusu yargı paketi için çalışmalarını sürdürüyor. Edinilen bilgilere göre yeni kanun teklifinde, trafikte saldırgan davranışların önlenmesi amacıyla önemli düzenlemeler yer alacak.

Ulaşım Araçlarının Engellenmesine Hapis Cezası

Bu kapsamda, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 223. maddesinin başlığı "Ulaşım araçlarının hareketinin engellenmesi, kaçırılması veya alıkonulması" olarak değiştirilecek.

TBMM’de Vekil Sayısı 592’ye Düştü TBMM’de Vekil Sayısı 592’ye Düştü

Ardından eklenecek maddeyle hukuka aykırı şekilde kara ulaşım aracının hareketini engelleyen, hareket halindeki aracı durduran veya başka yere götüren kişiler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Meskun Mahalde Silahla Ateşe Daha Ağır Ceza

TCK’nın 170. maddesinde yapılacak değişiklikle, meskun mahalde (yerleşim yerinde) korku, panik veya tehlike yaratacak şekilde silahla ateş eden veya patlayıcı kullananlara verilen hapis cezasının alt sınırı 6 aydan 1 yıla, üst sınırı ise 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak.

Kurusıkı (ses ve gaz fişeği atan) silahlarla ateş edilmesi de suç kapsamına alınacak. Bu tür silahlarla meskun mahalde ateş edenler de 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak.

Düğün, nişan veya asker uğurlaması gibi etkinliklerde silahla ateş edilmesi halinde ceza, yarısından bir katına kadar artırılacak.

Yaralama Suçlarında Cezalar Artıyor

TCK’nın 86. maddesinde yer alan "kasten yaralama" suçunda, ceza sınırları da artırılacak. Basit kasten yaralama suçunun 4 ay olan alt sınırı 6 aya, 1 yıl olan üst sınırı ise 1,5 yıla yükseltilecek.

Taksirle yaralama suçunda ise cezanın alt sınırı 3 aydan 4 aya, üst sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak. Böylece bu suçu işleyenler 4 ay ile 2 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecek.

Kaynak: AA