Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Piyasalarda uzun süredir faiz oranlarına ilişkin beklentiler ve olası değişiklikler yakından takip ediliyordu. Ancak TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını mevcut seviyede koruma kararı aldı.
Bu karar, özellikle yılın son çeyreğinde veya 2025’in ilk çeyreğinde faiz indirimi beklentisi içinde olan yatırımcılar ve bankacılık sektörü için kritik önemdeydi. Piyasalarda, TCMB'nin bu kararında küresel ekonomik şartlar, enflasyon ve döviz kurlarındaki gelişmelerin etkili olduğu düşünülüyor.
TCMB Faizleri Sabit Tuttu
Merkez Bankası, eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin yüzde 50'de sabit tutulmasına karar verdi. Banka tarafından yapılan açıklamada, ağustos ayına dair enflasyon göstergelerinin bütüncül bir şekilde incelendiği ve ana eğilimin belirgin bir değişim göstermediği ifade edildi. Üçüncü çeyrekte yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğine işaret eden TCMB, bu durumun enflasyonist etkilerin azalmasını teyit ettiğini belirtti. Temel mal enflasyonunda sınırlı bir artış olsa da düşük seyrin korunduğu, hizmet enflasyonunda ise iyileşmenin son çeyrekte beklendiği açıklandı. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından halen risk unsuru olduğunu kaydetti.
Sıkı Para Politikası Duruşu Sürüyor
TCMB, sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğinin altını çizdi. Açıklamada, para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği vurgulandı. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergileneceğini yineledi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtildi. Ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili bir şekilde kullanılacağı ifade edildi.
Orta Vadeli Enflasyon Hedefi: Yüzde 5
Açıklamada, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği belirtildi. Likidite koşullarının yakından izlendiği ve sterilizasyon araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya devam edileceği vurgulandı. TCMB, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak politika kararlarını alacağını belirtti. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ifade edilirken, Kurul’un fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullanacağı vurgulandı. Kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağı da açıklamada yer aldı.
Faiz İndirimi Beklentisi Sürecek mi?
Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit tutma kararı, piyasalar tarafından büyük oranda bekleniyordu. Uzun vadeli yatırım stratejileri ve mevduat faizlerindeki değişikliklerle birlikte, gözler önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın vereceği mesajlara çevrildi. Piyasalar, özellikle 2025’in ilk çeyreğinde faiz indirimi olasılığına dair sinyalleri yakından izlemeye devam edecek.
Bu süreçte, bankacılık sektörü ve yatırımcılar, faiz indirimi beklentilerini fiyatlamaya devam ediyor. Yılın ilk yarısında faiz oranlarını yüzde 50'lerin üzerinde tutan bankalar, bu beklentilerle uzun vadeli mevduat faizlerinde düşüşe gitmişti. Ancak, TCMB'nin son kararıyla birlikte bu eğilimin nasıl şekilleneceği merak konusu olmaya devam ediyor.