Migren genetik faktörlerden kaynaklanabilen bir rahatsızlıktır. Migren hastaları için ses, ışık gibi faktörler dayanılmaz ağrılara neden olabilir. Kadınlarda ve erkeklerde ise görülme oranları değişebilmektedir. Bununla birlikte insanlar migren belirtileri nelerdir sorusunun cevabını merak ederler ve araştırırlar. Bizler de bu metnimizde sizler için merak edilen soruyu yanıtladık ve derledik.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Sese karşı duyarlılık, mide bulantısı, şiddetli baş ağrısı gibi belirtileri olan migrenin nedenlerinin en önemlilerinden biri genetik faktörlerdir. Eğer ailede migren öyküsü varsa, migren hastası olma olasılığı %40'a kadar çıkabilir. Hem annesi hem de babası migren hastası olan bir kişi, %75 oranında migren atakları yaşayabilir.

Soğuk Su İçmenin Zararları Soğuk Su İçmenin Zararları

Migren ağrısının bir diğer nedeni hormonal değişimlerdir ve bu sebeple özellikle kadınlarda daha sık görülür. Kadınlarda migren ataklarının sıklığı, erkeklere göre yaklaşık üç kat daha fazladır ve adet dönemlerinde hormonal değişikliklerin etkisiyle şiddetlenebilir. Adet döneminde baş ağrısının şiddetinin artması da migrenle ilişkilendirilebilir.

Migren atağının belirtileri arasında ışığa, sese ve kokulara karşı artan hassasiyet, mide bulantısı, kusma, tek gözde görme kaybı, konuşma güçlüğü ve başın bir tarafında baskın olan yoğun ağrı yer alır. Migreni olan kişilerde şiddetli baş ağrısı, iştahsızlık, kusma, bulantı, ışık, ses ve harekete karşı duyarlılık, duygudurum değişimleri, halsizlik ve terleme gibi belirtiler görülebilir. Migren atağı sırasında ışığa ve sese karşı artan duyarlılık, ağrının şiddetini artırabilir. Migreni olan kişilerde, kokulara karşı duyarlılık da artabilir ve bu da parfüm gibi kokuların bulantı ve kusmaya neden olabileceği anlamına gelir.

Migren atağından hemen önce yaşanan döneme "aura" adı verilir ve bu, ağrının başlamasından önce veya ilk gelişme döneminde ortaya çıkar. Aura genellikle 10 ile 30 dakika arasında, çoğunlukla 20 dakika sürer. Görsel aura, hastaların titrek parıldayan ışıkları görmesiyle karakterizedir. Duyusal aura ise el ve dilde veya ağız ve çenede karıncalanma veya uyuşma şeklinde olabilir.

Muhabir: Salih Demirelli