NECMETTİN KURUCU
Gamze Kılınçarslan, tarih boyunca tercih edilen kokuların kişiler hakkında bilgi verdiğini söyleyerek tarihe yön veren isimlerin, sarayda kullandığı kokuların ne olduğunu ve o kokuları neden anlattı.
Hep tarihe yön veren isimlerin nasıl koktuğunu araştırmak istediğini belirten Kılınçarslan, “Osmanlı tarihine yön veren kişilerin koku alışkanlıklarını öğrenmek istediğim. Topkapı Sarayı arşivi çok geniş. Öyle ki, padişahların her gün ne yediği, bir haftada neyi, ne kadar kilo tükettiği bile kayıtlı. Aynı şekilde sarayda kim ne kadar esans kullanırmış, ne kadar kullanma hakkı varmış, arşivlerde yer alıyor. Bu bilgiler ışığında tasarım kokular yaptım.” dedi.
Osmanlı zamanında özel olarak kokuyla ilgilenen kişiler hakkında bilgi sahibi olduğuna değinen kadın girişimci, “Tarihte kokucu başı varmış. Ama kokucu başı kişiye özel koku danışmanı gibi değilmiş. Esans bakımından en zengin topraklar Osmanlı topraklarıydı. Her yörenin kendine has çiçeği, otu bu nedenle de esansı vardı. Isparta’dan gül, Kaz Dağları'ndan kekik getirtilirdi. Bununla da kokucu başı ilgilenirdi. Ayrıca kim ne kadar esans kullanmış, bunu takip edermiş.” diye belirtti.
Osmanlı döneminde kokunun önemine de değinen Kılınçarslan, “Sarayda ağzın, vücudun, ayağın kokmaması gerekiyordu. Sık sık yıkanmak lazımdı. Esans kullanımı statüye göre değişirdi. Öyle ki 20 gram esans kullanma hakkı vardı. Osmanlı padişahı İslam halifesi olan Genç Osman, enerji verici çam kokularını tercih edermiş.” dedi.
Osmanlı’daki Özel Kokular
“Kösem Sultan, Osmanlı padişahı 1. Ahmet'in eşi, IV. Murat ve 1. İbrahim'in annesidir. Bella hiperaktiviteyi temsil eden tarçın kokusunu tercih etmiş. Kösem Sultan ayrıca nane yağını kullanmıştır. Osmanlı padişahı II. Selim'in eşi olan Nur Banu Sultan pek koku kullanmazmış. Büyük ihtimalle kokuya alerjisi varmış. Sakin kokuları tercih eden Nur Banu Sultan bir dönem menekşe kokusunu tercih etmiş, Fatih Sultan Mehmet gül ve kehribar kokusunu severmiş. Gül ise otoriteyi ve liderliği temsil ediyor.”
Psikolojimizi Tetikleyen Kokulara Yöneliyoruz
“Her kokunun bir anlamı ve şifa verici tarafı vardır. Osmanlı'da bu biliniyor muydu, o çok açık değil. Ancak araştırmalara bakılırsa, bilinme ihtimali çok yüksek. Bilinçsiz bu kadar doğru esans seçimi yapılamaz. Genelde psikolojimizi tetikleyen kokulara yöneliriz. Günümüze dönersek, aldatılan kacha kachniar genelde yasemin kokulu parfümü kullanmıştır, yasemin kırılan özgüveni iyileştiriyor.”
Ürettiği kokuların özelliğine değinen Kılınçarslan, kokuların kimyasal içermediğine de değinerek şunlara değindi:
“Kokularımız kimyasal içermiyor. Cam şişede sunuyoruz. Kokunun hiçbir şekilde yapısı bozulmuyor. Kokular organik olduğu için en fazla 8 ay kullanılabiliyor. En çok Hürrem Sultan kokusunu isteyen var. Hatice Sultan da çok satıyoruz. Sevgilisinin karakterini anlatıp hangi padişaha benzediğini bizim bulmamızı istiyorlar. Ona göre seçim yapıp yolluyoruz. Sevgililer Günü'ne şimdiden birçok sipariş aldık.”