Şehir İçi Özel Halk Otobüsleri hem kanunla hem de belediyeler tarafından belirlenen birçok kalemde ücretsiz yolcu taşımacılığı sunuyor. Ücretsiz yolcu taşımacılığına yapılan desteğin yetersiz kaldığını kaydeden Özel Halk Otobüsçüleri gelir desteğinin artırılmasını istiyorlar.
Ücretsiz taşımanın hiçbir özel sektörde yer almayan bir uygulama olduğunu daha önce de ilgili bakan ve yetkililere anlattıklarını ifade eden Şehir içi Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş, son iki ay içerisinde gelir desteği konusunda ciddi bir artış yapılmış olsa da beklentilerinin en azından asgari ücret miktarındaki artış oranı kadar olması gerektiğinin altını çizdi. Soydaş şunları kaydetti:
Biniş ve Süre Kotası Talebi
“Hedefimiz; yeni kabinenin ücretsiz taşıma ile ilgili bir düzenleme yaparak talebimizi meclise taşımasıdır. Bu konuda da ücretsiz binişlere yönelik belli bir biniş ya da saat kotasının konulması isteklerimizi sunmak istiyoruz. Çünkü bu durum oldukça suiistimal ediliyor. Bir vatandaşımız günde 30-40 defa özel halk otobüsüne binebiliyor ve bu durum da başlı başına amacının çok dışına çıkılmasına sebep oluyor. Özellikle engellilerin sosyal yaşama entegre olmaları amacıyla başlatılan bir uygulama olarak ücretsiz taşımacılık da amacını aştı. Son zamanlarda normal hastalara dahi yüzde 40 engelli raporu veriyorlar. Dolayısıyla bu doğrultuda bir tedbir alınması ve toplu taşımayı kullanan diğer vatandaşların da mağdur edilmemesi adına çalışmalarımıza devam ediyoruz”
En Büyük Problem Artan Maliyetler
Soydaş, toplu taşımada dengelerin değiştiğini ve artık toparlanması gerektiğini ilave etti. “Belediyeler kamu kaynağını kullanıyorlar. Onlar için bir sorun teşkil etmese de biz özel sektörüz ve dolayısıyla yalnızca yolculuk gelirleriyle bu sistemi yürütmeye gayret gösteriyoruz” şeklinde konuşan Soydaş, “En büyük problemlerden biri olarak artan maliyetleri de söyleyebilirim. Üzerine bir de ücretsiz taşıma konusu meydana geldiğinde sıkıntılarımız bir hayli büyüdü. Geçtiğimiz Mart ayında yüzde 50 ve Mayıs ayında da belli bir oranda olmak üzere gelir desteğine artış yapıldı ancak bizim bu konudaki talebimiz biniş başına bu ödemelerin gerçekleştirilmesi yönünde olup henüz kabul görmemesi sorunuyla karşı karşıyayız” diye konuştu.
Ortalama olarak belirlenen 18 civarında ücretsiz yolcu kaleminin bulunduğunu aktaran Soydaş, bununla birlikte belediyeler tarafından belirlenen ücretsiz taşımadan faydalanan yolcu grubunun bulunduğunu aktararak şöyle devam etti:
Yasal Düzenleme Şart
“Biz belediyelerin özel sektör açısından ücretsiz ve indirimli taşımayı desteklemesi adına bir kanun çıkardık ancak birçok belediye başkanı destek vermedi. Kanunla belirlenmesi nedeniyle hükümetin destek vermesi gerektiğini ifade ettiler. Ücretsiz taşıma konusunun tekrar düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz çünkü bu konu esnafımızı zor duruma sokabiliyor. Örneğin bir aylık geliri oldukça yüksek olan bir vatandaşımızı da ücretsiz biçimde taşıyabiliyoruz”
Şoförlere Eğitim Veriliyor
Özellikle son dönemlerde şoförlere yönelik gelen şikayetlerde ciddi bir azalmanın olduğuna dikkat çeken Soydaş, Ankara özelinde belediyenin de şikayetler konusunda aktif denetimler yürüttüğünü aynı zamanda kendilerinin de aynı biçimde bu konuyu oldukça önemsediklerini aktardı. Soydaş, Ankara Ticaret Odası’nda özellikle şirket olan özel otobüs işletmecilerinin kayıt olduğu bir komitenin bulunduğunu ve bu komite ile birlikte ciddi bir eğitim programı, empati, halkla ilişkilere ilişkin yönlendirmeler yapılacağını açıkladı.
“Engelli Vatandaşlar Konusunda Hassasız”
Bütün halk otobüslerinde engelli rampasının yer aldığını dile getiren Soydaş, engelli rampası olmayan araçların belediyenin teknik kontrollerinden geçildiğinde uygunluk izni alamadığına ve dolayısıyla çalıştırılmadığına değinerek fabrikasyon olarak araçların tek bir engelli bireye hitap edecek nitelikte ve uluslararası normlara uygun olarak üretildiğini ifade etti. Soydaş, engelli bireyler konusunda özellikle hassas olduklarını ve bu konuya önem verdiklerini aktardı.