Eski Mısır Çareleri
Geçmişi M.Ö. 1550 yılına kadar uzanan tıbbi bir metin olan Ebers Papirüsü, saç dökülmesi sorunu yaşayan eski Mısırlılar için önerilen bir dizi tedavi sunmaktadır. Öneriler arasında su aygırı, timsah, erkek kedi, yılan ve dağ keçisinden elde edilen yağların bir karışımı, kirpi kılı suda kaynatılıp dört gün boyunca saç derisine sürülürdü.
Kombineler ve Defne Çelenkleri
Julius Caesar saçlarını kaybetmeye başladığında laneti tersine çevirmek ve parlak saçını saklamak için her şeyi denedi. İlk olarak, seyrekleşen yelesini arkadan uzattı ve saç derisini fırçaladı. Bu işe yaramayınca sevgilisi Kleopatra, öğütülmüş fareler, at dişleri ve ayı yağından oluşan evde bir çare önerdi. Bunun da çok az etkisi oldu, bu yüzden Romalı diktatör kafa derisini bir defne çelengiyle kapatmaya başladı.
Peruklar
Antik çağlarda popüler olan saç parçaları, 17. yüzyılda, kelleşen saç derisini maskelemek için peruk takan Fransa Kralı XIII. Louis gibi kraliyet ailesi üyeleri tarafından yeniden canlandırıldı. Çoğunlukla gösterişli bukleler içeren ve üzerine beyaz toz serpilmiş devasa peruklar, Fransız ve İngiliz soyluları arasında çok popüler oldu. Zengin Amerikalı sömürgeciler, monarşiden ilham alan modalara gölge düşüren Amerikan Devrimi'ne kadar bu aksesuarı bir statü sembolü olarak benimsediler.
Yılan Yağı
Amerika Birleşik Devletleri'nde 19. yüzyıl, sözde "yılan yağı" satıcılarının ortaya çıkışına tanık oldu. Bu toniklerden bazılarının, saç dökülmesini tersine çevirmek için formüle edildiği iddia ediliyordu. Bunlar arasında, basamaklı bukleli gösteri sanatçılarından oluşan bir aile tarafından esinlenilen ve pazarlanan Seven Sutherland Sisters' Hair Grower adlı bir merhem de vardı. Bu merhemin ise yılan yağından elde edildiği duyurulmuştu.
Çay Tedavisi
Serinletici bir içecek olarak da kullanılabilen bir kellik tedavisini kim istemez ki? 19. yüzyıl İngiltere'sinde saçları seyrelmiş insanlar saç derilerine "soğuk Hindistan çayı" ve limon dilimleri sürerlerdi.
Sıcak Kafalar
20. yüzyılda üreticiler, gezegendeki en yaygın kozmetik sorunlardan birine yönelik yüksek teknolojili çözümler geliştirmek için çabalıyordu. Dikkate değer bir örnek, 1920'lerde Müttefik Merke Enstitüsü tarafından tanıtılan Thermocap cihazıdır. Saçları incelen ve yoğun programları olan erkekler ve kadınlar, sözde uykuda olan saç köklerini uyaran, kaporta benzeri cihazın ısısı ve mavi ışığı altında günde 15 dakika geçirmek zorunda kalıyorlardı.
Vakum Gücü
Bir radyo ve otomobil üreticisi olan Crosley Corporation, 1936'da saç büyümesini teşvik etmek için emme gücü kullandığı iddia edilen bir makine olan Xervac'ı piyasaya sürerek kişisel bakım pazarına giriş yaptı. Evde kullanım için kiralanabilen veya berberlerde bulunabilen sistemin reklamları, iş adamlarını arkalarına yaslanıp bir sigara ve gazete ile rahatlamaya teşvik ederken, kaskla kaplı vakum pompası sihrini saç kökleri üzerinde çalıştırıyordu.
Saç Ekimi
1939'da Japon bir dermatolog, kafa derisi, kaşlar, yüz ve vücudun diğer kısımlarından alınan kılların kel bölgelere aşılanmasına yönelik bir prosedüre öncülük etti. Yirmi yıl sonra, New York'lu Dr. Norman Orentreich, uzun yıllar boyunca bebek kafalarını anımsatan kafa derileriyle sonuçlanan saç ekimini popüler hale getirdi. Erkek tipi kelliğe yönelik bu tedavi bugüne kadar hayatta ve iyi durumdadır, ancak daha doğal sonuçlara sahiptir.
HABER MERKEZİ