James Webb Uzay Teleskobu, İki Kara Deliğin Birleştiğini Tespit Etti James Webb Uzay Teleskobu, İki Kara Deliğin Birleştiğini Tespit Etti

İkinci astronotumuz Tuva Cihangir Atasever, 8 Haziran’da uzay yolculuğuna başlayacak. Bu kapsamda Atasever, 7 bilimsel deney gerçekleştirecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin astronotları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'in katılımıyla "Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu" konulu basın toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda gerçekleştirildi.

Tuva Cihangir Atasever, burada yaptığı konuşmada, beklenen en erken fırlatma tarihinin 8 Haziran olduğunu belirterek, "Fırlatma, Virgin Galactic'in ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşecek. Uzay aracında, 4 mürettebat ve 2 pilottan oluşan 6 kişilik ekip yer alacak. Burada 7 farklı deneye imza atma şansını elde edeceğiz." dedi.

“1 Dakika İçinde Ses Hızının 3 Katına Erişiyor”

Araştırma uçuşunun gerçekleştirileceği aracın özelliklerine ve yolculuğun aşamalarına ilişkin sunum yapan Atasever, şu bilgileri paylaştı:

"Virgin Galactic firmasıyla gerçekleştireceğimiz araştırma uçuşu, Alper abinin icra ettiği Falcon 9 roketi ile gerçekleştirilenden oldukça farklı. O'nun uçuşunda yeryüzünden ilk andan itibaren bir roketle havalanmışlardı. Benim uçuşumda 'havadan fırlatma' olarak isimlendirilen yaklaşık 45 bin feet irtifaya, yani 14 kilometrelik bir irtifaya denk gelecek yüksekliğe kadar taşıyıcı uçak ile uzay aracımız beraber seyahat edeceğiz. Buradaki amaç atmosferin kalın tabakalarını aşmak. 14 kilometrelik irtifaya geldiğimizde ayrılma operasyonuyla uzay aracının üzerindeki roket motoru ateşlemesi gerçekleştiriliyor. Çok hızlı şekilde, 1 dakika içinde ses hızının 3 katı kadar hıza erişiyor bu uzay aracı. 90 kilometrelik irtifaya çıkıp serbest düşüş gerçekleştiriyor. Roketin uzay aracı üzerindeki itki sonlandığı andan itibaren ise mikro yer çekimi koşulları başlıyor, uzay aracımız serbest düşüş fazına giriyor. Atmosfere giriş fazında, uzay aracının üzerinde herhangi bir itki sistemi bulunmadığı için süzülerek iniş gerçekleştiriyor. Oldukça enteresan ve heyecanlı bir süreç olması bekleniyor bu süzülme fazının. Uzay aracı, taşıyıcı uçakla beraber kalktığı piste iniş gerçekleştirecek. Bu uçuşun toplam 1,5 saat sürmesi bekleniyor."

Atasever, bu uçuşun temel sebebinin bilimsel deneyler gerçekleştirmek olduğuna vurgu yaptı. Üzerindeki astronot tulumunun 3 deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için özel olarak revize edilmiş halini görev esnasında giyeceğini belirten Atasever, uzayda yapacağı 7 deneyin detaylarını anlattı.

Atasever, öncelikle BEACON isimli beyin görüntüleme deneyini yapacaklarını dile getirerek, bu deney kapsamında kafasına takacağı yakın kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını uçuşun tüm fazlarında üzerinde taşıyacağını, böylece beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamiklerini inceleyeceklerini söyledi.

Mikro yer çekimi ortamında vücudun aşağı bölgelerinde bulunan sıvıların kafatasına doğru toplandığına dikkati çeken Atasever, "Bu kafatası içindeki basıncı artırıyor. Bu durum, astronotların sağlığıyla ilgili çeşitli problemleri beraberinde getirebiliyor. Mesela görmeleri bozulabiliyor. Bu duruma omurilik sıvısının etkisi ilk defa bir uzay uçuşunda gözlemlenecek. Buna ek olarak dünyayı uzak noktadan görmüş olmanın benim üzerimde yaratacağı psikolojik değişim ve dönüşümleri de araştırmacılarımız benden örnekler toplayarak ortaya koyacaklar." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA