Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, bu yıl "21. yy.'da Küreden Bireye: İçimizdeki Çatışma" temasıyla düzenlenen 7. Psikoloji Günleri, Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi'nde kapılarını açtı.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kendini tanımanın birinci adımının bir olayın nedenini araştırmak olduğunu ifade etti.

Çatışmaların genelinin çocukluktan başlayan eğitim hatalarıyla ilgili olduğunu belirten Tarhan, "Çatışmadan korkmayalım ama onları yönetelim" şeklinde konuştu.

Çatışma ve travmanın iki boyutu olduğunu söyleyen Tarhan; "Çatışmaya olumlu yönden bakarsak o çatışmayı fırsata dönüştürüyoruz. Bu da kişilik yapılarıyla çok yakından ilgili. Olaylara bakış tarzınızı düzelttiğiniz an çatışmayı kendinizin güçlenmesine vesile yaparsınız" dedi.

Tarhan, her insanın içerisinde çatışma çıkartma eğilimi olduğunun altını çizdi.

Evin hükümdarı gibi büyütülen, her isteği karşılanan, her şeye "evet" denilen çocukların büyüdüklerinde aile bireylerine veya çevresindekilere fiziki zararlar verebileceğine dikkat çeken Prof. Tarhan; "Çatışmaların birçoğu çocukluktan başlayan eğitim hatalarıyla ilgili" ifadelerini kullandı.

Sosyal Öğrenme İnsanı İnsan Yapıyor

Kişiliğin mizaç ve karakter boyutu olduğunu hatırlatan Nevzat Tarhansözlerine şöyle devam etti; "Mizaç boyutu kalıtsaldır ve var olan eğilimleri eğitmek gerekir. Karakterde de öğrenmek önemli. Biz sosyal öğrenmeyle insan oluyoruz. İnsanlık, vicdan, ahlak, iyi insan olmak gibi tabirler genetik değil, sonradan öğreniliyor. Genetik olarak potansiyelimiz var. Mesela bir maymun bin sene insanlar arasında kalsa insan olamaz ama bir insan insanların arasında olmadığında gelişemiyor"

Uyku Beyninizi Zararlı Toksinlerden Nasıl Temizler? Uyku Beyninizi Zararlı Toksinlerden Nasıl Temizler?

Sempozyum Alanında Uzman İsimleri Ağırlıyor

"21. yy.'da Küreden Bireye: İçimizdeki Çatışma" temalı "7. Psikoloji Günleri"nin ilk günüde Dr. İbrahim Bilgen "Psikolojik Esneklik", Nilgün Yavuzer "İnsanın saldırgan ve Yıkıcı Doğasını Anlamak", Dr. Öğretim Üyesi Meltem Narter "Türkiye'de Meslek Yasasının Olmayışı", Uzman Psikolog Özgenur Taşkın "Anda Kalmak ve Öz Şefkat" ve Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın "Vaka Analizi" başlıkları ile sunumlarını gerçekleştirdi.

Fotoğraf çekimiyle tamamlanacak olan sempozyumun ikinci gününde ise "Toplumsal Cinsiyet Rolleri: Çatışma ve İstismar İlişkisi" konusuyla Prof. Dr. Ferzan Curun, "Şiddete Karşı Narsisistik Çarpıtmalar ve Ceza Adaletinde Yol Açtığı Çatışmalar: Çarpıtma - Çatışma İkilemi" başlığıyla Prof. Dr. Gökhan Oral ve "Duygu, Düşünce, Davranış Örüntüsü" konusuyla Psk. Dr. Sinem Durusal sempozyuma katkı sunacak.

Kaynak: AA