Waitomo Ateş Böceği Mağarası, Yeni Zelanda'nın en popüler turistik mekanlarından biri. Bu mağara, yeraltında bulunan ve karanlık atmosferi muazzam bir şekilde aydınlatan canlılarla ünlüdür. Mavi-yeşil ışık yayan larvalar, kimyasal bir reaksiyonla mağaranın içini büyüleyici bir hale getirir. Bu olağanüstü ışık şovu, mağaranın doğal güzelliğini ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor.

Mağaranın tavanından sarkarak ve parlayarak avını kendine çeken larvalar oldukça güzel gözüküyor.

Her ne kadar mağaranın isminde de yer alan 'glowworm' ateş böceği anlamına da gelse; buradaki canlılar Yeni Zelanda'da yaşayan bir sivrisinek türü. Bazı kaynaklarda yıldız kurdu olarak da geçiyor ve bu canlılar avını büyülü ışıklarla kendine çekerek yaşamını devam ettiriyor. Arachnocampa olarak adlandırılan larvalar, 30-40 cm uzunluğunda bir mukus ile su damlacıklarını tutuyor.

Larvaların ürettiği lusiferin adlı enzim, kimyasal reaksiyonu tetikliyor ve ortaya bu atmosfer çıkıyor.

Bir sivrisinek türü olarak adlandırılan glowworm bu bölgede yaşayan en ilginç böceklerden. Bu canlıların ürettiği mukusta yer alan lusiferin enzimi nem ile birlikte ortamdaki oksijenle kimyasal reaksiyona giriyor ve bu reaksiyon sonucu ortaya mavi ve büyüleyici bir görsel şölen çıkıyor. Bu canlıların ışık saçtığı dönem, glowworm'un yaşam döngüsündeki larva olduğu dönem.

Bu canlıların ışık saçtığı dönem, glowworm'un yaşam döngüsündeki larva olduğu dönem.

İpek, uzun ipliklerin ucunda bulunan damlacık yaklaşık 1 mm uzunluğunda çapa sahip ve böceğin larva dönemi olarak adlandırılıyor. Larva döneminden sonra kibrit çöpü büyüklüğüne gelip kurda dönüşen canlıların birçok türü mevcut. Bu mağarada yer alan tür, ışık saçma özelliğine sahip.

Bir sivrisinek türü olan glowworm'un Yeni Zelanda'da yaşayan türünün avını kendine çekmek için ışık saçtığını söylemiştik. Aynı şekilde, glowworm'un avına erişebilmek için aşağı sarktığını söyleyebiliriz. Mukusa yapışan avların artık geri dönüşü yoktur, glowworm'un avı olmaktan başka çaresi de.

Peki böceğin ışık yayma aşaması ne kadar sürer? Canlının ışık yaydığı dönem olan larva dönemi, yaşam döngüsündeki en uzun dönemdir ve yaklaşık olarak 9 ay sürer. Sonrasında, koza içinde pupaya dönüşür. Pupa evresinden sonra da büyük bir sivrisinek gibi görünen çift kanatlı bir böcek ortaya çıkar. Bu aşama canlının uçma evresidir.

Artvin Arhavi'de Heyelan Riski: 8 Ev Boşaltıldı Artvin Arhavi'de Heyelan Riski: 8 Ev Boşaltıldı

Bu mağaraya gelenler, çok büyük bir kısmı güneş almayan mekanı düzenlenen tekne turları ile gezme imkanı buluyor. Böylece romantik ve büyülü bir ortamı keyifle deneyimleyebiliyor.

Ancak bu mağarada, arachnocampa 120 yıldan fazladır yaşıyor. Belli dönemlerde larva haline gelip mağarayı bir cennete dönüştürürken belli dönemlerde de kanatlanıp uçuyorlar. Bu sivrisinek türünün yaşayabileceği başka bölgeler de var.

Muhabir: Handan Işıksal