ARDA KEMAL ATAY

Mamak'ta Kafkas Kültürü: Elbruz Halk Dansları Sahnede Mamak'ta Kafkas Kültürü: Elbruz Halk Dansları Sahnede

Gazi Üniversitesi Türk El Sanatları Öğretmenliği Bölümü mezunu olan Emine Pınar Sarı Karabek, 12 yıldır kendi atölyesinde birbirinden eşsiz çalışmalara imza atıyor. Sosyal medyada ‘E Tipi Tasarım’ adıyla bilinen atölye, Ankara Kalesi’nin içindeki Pirinç Han’da yer alıyor.

Çalıştıkları eserlerde genellikle ev eşyaları kullandıklarını dile getiren Emine Pınar Sarı Karabek,  “Daha çok eski ağaçlar, dolap kapakları ya da atıl durumda olan ağaçlar üzerine çalışıyoruz. Yaşanmışlığı olan, dokusu olan ağaçları kullanıyoruz. Bu ağaç parçalarını ev aksesuarları hâline getiriyoruz. Bunun sonucunda ortaya güzel bir ev aksesuarı çıkmış oluyor. Bütün işlerimizde genel olarak bir fırça işi mevcuttur. Ev aksesuarları ve kullanım eşyalarında ise daha çok sehpa, askılık, servis tahtaları, dolap, takı askılıkları ya da tablo üzerine çalışıyoruz” dedi.

Çalıştıkları malzemeleri kendilerinin seçtiklerini ifade eden Kara bek, talep olduğu takdirde istenilen bir eşya üzerine de çalışma yaptıklarını kaydetti. Kale içerisinde yer alan renkli atölyesi ile tüm gözleri üzerine çekmeyi başaran E Tipi Tasarım, birbirinden özgün eserleri ile başkentlileri ağırlıyor. Tasarım sahibi Emine Pınar Sarı Karabek, çalışmalarına ilişkin şöyle konuştu:

“Çalışmalarım kendi tasarımlarımdan oluşuyor. Elimize aldığımızda hem estetik kaygı hem de kullanılabilir bir eşya olmasına özen göstererek tasarlıyoruz. Zanaat ve sanat arasında bir şey yapıyoruz. Her ikisini de uyguladığımız bir yöntem ortaya çıkıyor. Kendi tarzınızı yakaladığınızda ortaya özgün bir çalışma çıkıyor. Biz farklı fırça ve boyama tekniği ile böyle bir çalışma çıkarttık. Sehpa ve dolap üzerindeki işlemeler başta olmak üzere yine anahtar askılığı, küçük askılık gibi, takılık gibi malzemeler üzerine yapılan çalışmalar sonucunda kullanılabilir bir ev eşyası da çıkmış oluyor. Tezhip, minyatür eserleri sadece kâğıt üzerinde duvara asılan bir şey değil de çizdiğimiz, boyadığımız bir şeyi kullanılabilir hâle getirme mevzusu bizim için önemli. Bunu düşünerek yola çıktık.”